Előző hírlevelünkben a rezgésdiagnosztika alkalmazási lehetőségeiről írtunk, most folytatjuk.

 

Évekkel ezelőtt megismerkedtem egy Budapestre cserediákként érkezett svájci mérnökhallgatóval, akivel sokat beszélgettünk mindkettőnk hazájáról. Lelkesen mesélte, hogy mennyire csodálja a magyarokat azért, hogy semmit sem dobnak ki automatikusan, hanem ésszel használnak, újrafelhasználnak, megbütykölnek, megjavítanak. Nos a legtöbb magyar háztartásban valóban ez az észrevétel érvényesül, de vajon a munkahelyünkön is így cselekszünk?

A svájci fiatalember biztosan elcsodálkozna, ha látná, hogy az iparban mennyi mindent dobunk ki, amit még ésszel tovább is felhasználhatnánk… Konkrétan arra a bosszantó és jellemző esetre gondolok, amikor gyakran drága alkatrészt, pl. tipikusan csapágyat cserélünk a gyártó gépkönyvének szigorú előírása alapján, holott a csapágy még jócskán elmenne több ezer üzemórát is. Milyen jó is lenne, ha előre látnánk, hogy mennyire jó vagy rossz az a csapágy, és mikor fog tönkremenni… DE HISZEN LÁTJUK ÉS TUDJUK! Erre való a rezgésdiagnosztika. A gyártó, akármilyen jó szándékkal is írta be az X üzemóránkénti csapágycserét a gépkönyvbe, valószínűleg nincs tudatában a MI konkrét gépünk csak MIRÁNK jellemző futási viszonyaival, a MI csapágyunkra ható speciális körülményekkel. Szerencsére a rezgésvizsgálattal elég pontosan megbecsülhetjük a MI csapágyunk állapotát, és így előre jelezhető, mikor ideális és gazdaságos azt kicserélni.

 

Mondhatják, a rezgésvizsgálat pénzbe kerül, drága a külső szolgáltató. Mégis, hamar megtérül. De hogyan? Íme:

Lecsökken az a munkamennyiség, amelyet eddig a „fölösleges” karbantartási munkákra fordítottunk

Lecsökken a berendezések azon állásideje, amelyet a nem megfelelő karbantartás okozott

 

A rezgésvizsgálati adatok megfelelő, tudatos felhasználásával könnyedén elérhetjük a fenti célokat.

A tények felsorolása után egy kis elmélkedés a diagnosztika hasznáról és haszontalanságáról:

Azzal, hogy megnyílt a lehetőség a gépek diagnosztikai mérésére, egyben feltárult a „jövőbelátás képessége” egy addig hagyományosan reaktív szervezetnek. Azonban ez mégsem mindig valósul meg. Ha jelen is van az adat, mégsem lesz belőle mindig információ. Mégis, a meglevő adatok megfelelő felhasználásával egy különlegesen hatékony segédeszközt nyerünk.

Továbbá vegyük figyelembe: a műszaki diagnosztika nem egy varázspálca: nem oldhat meg minden karbantartási gondot, mert nem karbantartási rendszer, mert nem alkalmas minden berendezés minden gondjának kezelésére. Gyakran probléma a befogadás rendszerszinten, ugyanakkor rendkívül hatékony segédeszköz.

 

A fentiek után talán sikerült egy kicsit elbizonytalanodnia, hogy vajon érdemes-e belevágnia a műszaki diagnosztikába. Bizton állíthatjuk, hogy igen. Hívja rezgésdiagnoszta kollégáinkat, akik személyre, üzemre szabott műszaki diagnosztikai tervet készítenek Önnek: Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium