Az animációs vizsgálat látványos alkalmazási területei

Előző hírlevelünkben a mozgásanimációt taglaltuk. Most folytatódjék a történet!

Szerkezeti repedés esetén a repedés két oldalán egymáshoz közel lévő mérési pontok mind kitérés, mind fázis szempontjából jelentős eltérésű mozgást végeznek, míg rendesen az ilyen pontoknak hasonló amplitúdóval és fázissal kellene mozogniuk. A gépalapokkal szemben követelmény, hogy nagy tömegük révén csillapítsák a rájuk épített berendezések rezgéseit. A repedések következtében a gépalapok a repedés alatti részen nem csillapítanak megfelelő mértékben, hiszen ez a rész nincs megfelelő kapcsolatban a hordozott géppel. Ilyenkor a gépalap viselkedése olyan, mintha tömege jelentősen kisebb lenne. A repedésekre általában jellemző a folyamatos terjedés, és a technológiától függően olaj- ill. vízbejutás is gyakori.

Födém mozgásának fázisai

Gépvázaknál és más fémszerkezeteknél a repedések hatására létrejövő sajátfrekvencia változás is komoly gondok forrása lehet. Amennyiben egy gépváz alulméretezett, túl gyenge, az gyakran vezet a gép működéseinek nehezen kideríthető zavaraihoz, például okozhatja egy gép egytengelyűségének forgás közbeni jelentős dinamikus változásait, miközben álló helyzetben megfelelő egytengelyűséget mérünk.

Egy videó file az animációról: http://www.youtube.com/watch?v=IPF8DSbEKSY

Dinamikus egytengelyűség-eltérés

 Rezgésdiagnosztáink gyorsan és szakszerűen elvégzik az Önök gépeinek animációs vizsgálatát.  Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben ittAz ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium