Egyre közeledik az év vége, ilyenkor mindannyian visszatekintünk az elmúlt időszakra és annak eseményeit elemezve igyekszünk felkészülni a következő évre. Nincsen ez máshogy nálunk sem, így most Ön elé tárjuk egy tanulságos esetünket arról, hogy miképpen tudtunk segíteni egy megrendelőnknek a menthetetlennek hitt gépe „újraélesztésében”, az új alkatrész árának egytizedéért!

Egy gyártó cég kétségbeesetten kereste meg diagnoszta mérnökünket, hogy a „rossz” gépükkel villámgyorsan kezdjen valamit, míg meg nem érkezik az új alkatrész „aranyáron” – tekintettel a rövid határidőre. Az elromlott géppel való üzemelés ugyanis napi 17 millió Ft kárt okozott a vállalatnak.

rezgésdiagnosztikaEz a berendezés egy 75 kW teljesítményű villamos motorra közvetlenül szerelt porelszívó ventilátor volt (1. ábra), amely egy lakkozó üzemből szívta el a port. A ventilátor híján a termék selejtes lett. Viszont az egész gépsort megállítani költséges és időigényes lett volna.

A berendezésről üzem közben leszakadt a járókerék, amelyből csak olyan volt raktáron, amit nagyon nagy mértékű egyensúlyozatlansága miatt vésztartaléknak tettek félre.

Mérnökünk elkezdte kiegyensúlyozni a félretett egyensúlyozatlan járókereket. Azt felszerelték, majd a kollégánk rezgésdiagnosztikai állapotvizsgálatot végzett a csapágysíkokban. A megrendelő azt szerette volna megtudni, ezzel üzemeltethető marad-e a gép, míg meg nem érkezik az új alkatrész.

Az első mérés effektív rezgéssebesség értéke alapján azonnali leállítást javasoltuk. A mért érték ugyanis 80 mm/s volt, ami a berendezés és az alátámasztás törésével fenyegetett. Ekkor következett a rezgésspektrum elemzés, amely fellazulást mutatott ki. (Alapfordulat többszörösei voltak láthatóak a spektrumon).

kiegyensúlyozásMérnökünk ekkor tüzetesen megvizsgálta a rendszert, és azt találta, hogy a villamos motor lábait a motortesthez rögzítő összes alapcsavar fellazult, de ezek a szerkezet kialakítása miatt szabad szemmel nem voltak láthatók. (2. ábra)

A csavarok meghúzása után már „csak” 59 mm/s effektív rezgéssebesség éréket mértünk az ún. alapfordulati frekvenciához tartozó csúcson. Ezután jöhetett a járókerék saját csapágyon történő dinamikus kiegyensúlyozása. Az eredmény kiváló volt, ahogyan  azt az 1. táblázat mutatja.

Három óra leforgása alatt a mindig is „ordító félelmetes oroszlán” berendezésből egy, a csapágyak élettartamáig biztonságosan üzemeltethető, halkan duruzsoló kiscica ventilátor lett. A rezgésszintet 0,9 mm/s-ra szorítottuk vissza, ami 98,5 %-os rezgéscsökkenést jelent. Mennyibe került mindez? Az újonnan rendelt járókerék árának 1/10-ét fordította erre a megoldásra a Megrendelő és nem vesztett napi 17 mFt-ot a termeléskiesésen, valamint nem vált bizonytalanná piaci helyzete a legfontosabb megrendelőjénél. Csak egy mérés, egy megfelelő ponton alkalmazott beavatkozás és nem több. Egyszerű, gyors és hatékony. Ön is elérheti.

Tanulság: Gyakran a kezünkben vagy kézközelben van a megoldás. Nem kell azonnal kapkodni, csípőből tüzelni. Lépjünk egyet hátra, és innen is vizsgáljuk meg a problémát: elemezzük a kiváltó okokat és a megoldásokat, végül válasszuk az adott helyzetben a leginkább kedvező megoldást.

Persze mindehhez kellő ismeretek szükségesek. Mi történt volna, ha a helyi karbantartási vezető nem ismerte volna a diagnosztika lehetőségeit? A méregdrága új járókerék is elromlott volna? Szerencsére itt nem történt „ha”, hanem a legjobb megoldást választották.

1. táblázat: A kiegyensúlyozás lépései és a rezgési értékek változása

 Diagnosztáink gyorsan és szakszerűen elvégzik az Önök gépeinek rezgésvizsgálatát, a forgórészek dinamikus kiegyensúlyozását.  Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium