„Látni a láthatatlant” - szól az infravörös termográfia jól ismert szlogenje. De mit is látunk valójában?

Ez, pontosabban a színes kép megfelelő értelmezése különbözteti meg a diagnosztikai mérnököt a műszerrel rendelkező lelkes amatőrtől. Levonjuk-e a mérnöki következtetéseket, vagy csak boldogan böködjük a képernyőn a világos foltokat?

A minap egy tárgyaláson beszélgető-partnerem büszkén újságolta, hogy ők már termovizsgálatokat is végeztetnek. Közben már nyitotta is meg a jelentést, és egymás után mutatta be a képeket és a hozzájuk tartozó szöveget. Őszinte leszek, nagyon nehéz helyzetbe kerültem. Egy kicsit olyanba, mint amikor egy korosodó hölgy olyan kalapot vesz, amit a macskámra sem adnék (pontosabban az asszony macskájára) és megkérdezi: hogy tetszem? Őszinte legyek vagy udvarias? Nehéz dilemma.

Ahogyan az infravörös termográfiai eszközök ára zuhan, úgy szaporodik az akár magánvállalkozók által megvásárolt készülékek száma, és egyre többen vállalkoznak egy-egy hőfénykép elkészítésére. E képek helyes értelmezéséhez azonban diagnosztikai szakismeretek is szükségesek (lennének), és ez bizony gyakran hiányzik. Ahogyan egy jól képzett diagnoszta kézrátétellel (!!) vagy egy egyszerű néhányszázezer Ft-os kütyüvel többet mond, mint egy tízmilliós eszközzel rendelkező botcsinálta (innen tiszteltetjük a „három nap alatt csodát teszek” képzések szervezőit) „diagnoszta”. A szakma lezüllesztése, bulvárosítása természetes jelenség nem csupán a diagnosztikában. Csak remélni tudjuk, hogy minél kevesebb szakember hiszi el, hogy „sárból” tényleg lehet kővárat építeni. Pontosabban szakember ilyet nem hisz el.


No, de térjünk a szakmára: Manapság a diagnoszta mérnököknek számtalan lehetőség áll a rendelkezésére. Szinte bármi megvizsgálható és sikeresen elemezhető termovíziós vizsgálat segítségével, feltéve, hogy a diagnosztának van megfelelő készüléke, kellő ismeretekkel rendelkezik annak használatáról, és azt is tudja, miként kell az elkészült felvételeket kielemezni. Úgy tűnik, az infravörös termográfia felhasználásának csak a diagnoszta képzelete szab határt.

 

Mely területeken profitálhat Ön a termográfiából?

Rendeljen termográfiát a SZAKEMBERTŐL!

További információ a termográfiáról: http://www.muszakidiagnosztika.hu/index.php/termografia

Továbbá: http://en.wikipedia.org/wiki/Thermography

 Diagnosztáink gyorsan és szakszerűen elvégzik az Önök berendezéseinek termográfiás vizsgálatát.  Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium