A rossz gépbeállítás meglepő következményei

A termelésben dolgozva Ön is folyamatosan azon töri magát, hogy a vevőket megfelelő minőségű termékekkel szolgálja ki. Le merem fogadni, hogy az elmúlt évtized során Önöknél is számos minőségbiztosítási, minőségellenőrzési tevékenységet léptetett életbe a minőségbiztosítási részleg. A mi tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy olykor még a legkörültekintőbb minőségbiztonsági rendszerből is kimaradhat néhány paraméter! Műszaki diagnosztáink méréseik során számos alkalommal találkoztak olyan géphibákkal, amelyek kifejezetten akadályozták a megfelelő minőségű termék előállítását. Hadd ismertessünk most három jellemző esetet!

1. Kiegyensúlyozatlanság: a NYÁK-gyár esete

Manapság szinte minden elektronikus berendezésünkben található nyomtatott áramkör. Ezeket forrasztással készítik. Mérnökeink egyik alkalommal egy NYÁK-gyárból kaptak megbízást rezgésmérésre. A mérés során kiderült, hogy a forrasztó gépben az elszívó ventilátor kiegyensúlyozatlan volt. Ez a hiba adódhat gyártási, szerelési problémából, de az üzemelés eredményeként is létrejöhet. A gondot nem maga a kiegyensúlyozatlanság jelenti, hanem annak következménye: az esetünkben szereplő kiegyensúlyozatlan ventilátor rázta a gyártóberendezést, és komolyan veszélyeztette a forrasztás pontosságát, a minőségi munkát, jelentős mennyiségű selejtet okozott. A kiegyensúlyozás elvégzése után pedig a selejtráta mérhetően csökkent. Az ilyen eseteket csakis megfelelő karbantartással, rendszeres vizsgálatokkal és természetesen a szükség szerinti kiegyensúlyozás elvégzésével (diagnosztikai mérések) lehet elkerülni.

2. Rezonancia: a pontatlan robot esete

Egy elektromos szerelvényeket gyártó hazai cégnél egyszer észrevették, hogy a szerelvények forrasztása során extrém nagy arányú selejt képződött, amely eset újra és újra megismétlődött. Hosszas hibakeresés után diagnosztánkat kérték fel a nyomozásra. Gyakorlott mérnökünk hamar megoldotta a rejtélyt: a rezgésvizsgálat során a forrasztógép robotkarjánál rezonancia jelenségét észlelte, ebből adódott a forrasztás pontatlansága. Az ilyen problémát pofonegyszerűen ki lehetett küszöbölni a rendszer elhangolásával, a gerjesztő erő megszüntetésével (ebben az esetben az előbbit alkalmaztuk) – és ahogy a rezonancia megszűnt, a robot újra kifogástalanul forrasztott.

3. Deformált munkadarab: a kiegyensúlyozatlan főorsó esete

Manapság a nagyobb termelőüzemek nem képzelhetők el szerszámgépek nélkül, hiszen még pl. az élelmiszer-ipari cégek karbantartó részlegein is szükség van rájuk. Több üzemtől is számos esetben kaptunk kétségbeesett telefonhívást: segítsünk kinyomozni, vajon mitől egyenetlen, hullámos az esztergált munkadarab felülete. Rutinos mérnökünk minden esetben könnyedén kimutatta, hogy a hiba oka a főorsó kiegyensúlyozatlansága, s emiatt vált a kész munkadarab felülete nem megfelelővé, tehát méret- és alakhűsége nem lett megfelelő.

A főorsó kiegyensúlyozatlanságát okozhatja csapágyhiba (csapágyhézag-növekedés), vagy bármilyen beállítási pontatlanság, de leggyakrabban a nem szimmetrikus munkadarabok megmunkálására használt készülékek kiegyensúlyozatlansága,– magyarul a karbantartás hiányossága a termék minőségének egyértelmű romlását eredményezi.

Láthatjuk, hogy ahhoz, hogy piacképes minőséget tudjunk előállítani, elengedhetetlen a berendezéseink megfelelő (megelőző és előrejelző) karbantartása, állapotának megőrzése és fenntartása, valamint a dolgozók bevonása ezen tevékenységekbe.Hogy Ön is elkerülhesse a minőségi hibákat okozó műszaki problémákat, hívja diagnosztáinkat, akik az Ön üzemében felülvizsgálják a berendezéseket: Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium