A rossz gépbeállítás meglepő következményei

A termelésben dolgozva Ön is folyamatosan azon töri magát, hogy a vevőket megfelelő minőségű termékekkel szolgálja ki. Le merem fogadni, hogy az elmúlt évtized során Önöknél is számos minőségbiztosítási, minőségellenőrzési tevékenységet léptetett életbe a minőségbiztosítási részleg. A mi tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy olykor még a legkörültekintőbb minőségbiztonsági rendszerből is kimaradhat néhány paraméter! Műszaki diagnosztáink méréseik során számos alkalommal találkoztak olyan géphibákkal, amelyek kifejezetten akadályozták a megfelelő minőségű termék előállítását. Hadd ismertessünk most három jellemző esetet!

1. Kiegyensúlyozatlanság: a NYÁK-gyár esete

Manapság szinte minden elektronikus berendezésünkben található nyomtatott áramkör. Ezeket forrasztással készítik. Mérnökeink egyik alkalommal egy NYÁK-gyárból kaptak megbízást rezgésmérésre. A mérés során kiderült, hogy a forrasztó gépben az elszívó ventilátor kiegyensúlyozatlan volt. Ez a hiba adódhat gyártási, szerelési problémából, de az üzemelés eredményeként is létrejöhet. A gondot nem maga a kiegyensúlyozatlanság jelenti, hanem annak következménye: az esetünkben szereplő kiegyensúlyozatlan ventilátor rázta a gyártóberendezést, és komolyan veszélyeztette a forrasztás pontosságát, a minőségi munkát, jelentős mennyiségű selejtet okozott. A kiegyensúlyozás elvégzése után pedig a selejtráta mérhetően csökkent. Az ilyen eseteket csakis megfelelő karbantartással, rendszeres vizsgálatokkal és természetesen a szükség szerinti kiegyensúlyozás elvégzésével (diagnosztikai mérések) lehet elkerülni.

2. Rezonancia: a pontatlan robot esete

Egy elektromos szerelvényeket gyártó hazai cégnél egyszer észrevették, hogy a szerelvények forrasztása során extrém nagy arányú selejt képződött, amely eset újra és újra megismétlődött. Hosszas hibakeresés után diagnosztánkat kérték fel a nyomozásra. Gyakorlott mérnökünk hamar megoldotta a rejtélyt: a rezgésvizsgálat során a forrasztógép robotkarjánál rezonancia jelenségét észlelte, ebből adódott a forrasztás pontatlansága. Az ilyen problémát pofonegyszerűen ki lehetett küszöbölni a rendszer elhangolásával, a gerjesztő erő megszüntetésével (ebben az esetben az előbbit alkalmaztuk) – és ahogy a rezonancia megszűnt, a robot újra kifogástalanul forrasztott.

3. Deformált munkadarab: a kiegyensúlyozatlan főorsó esete

Manapság a nagyobb termelőüzemek nem képzelhetők el szerszámgépek nélkül, hiszen még pl. az élelmiszer-ipari cégek karbantartó részlegein is szükség van rájuk. Több üzemtől is számos esetben kaptunk kétségbeesett telefonhívást: segítsünk kinyomozni, vajon mitől egyenetlen, hullámos az esztergált munkadarab felülete. Rutinos mérnökünk minden esetben könnyedén kimutatta, hogy a hiba oka a főorsó kiegyensúlyozatlansága, s emiatt vált a kész munkadarab felülete nem megfelelővé, tehát méret- és alakhűsége nem lett megfelelő.

A főorsó kiegyensúlyozatlanságát okozhatja csapágyhiba (csapágyhézag-növekedés), vagy bármilyen beállítási pontatlanság, de leggyakrabban a nem szimmetrikus munkadarabok megmunkálására használt készülékek kiegyensúlyozatlansága,– magyarul a karbantartás hiányossága a termék minőségének egyértelmű romlását eredményezi.

Láthatjuk, hogy ahhoz, hogy piacképes minőséget tudjunk előállítani, elengedhetetlen a berendezéseink megfelelő (megelőző és előrejelző) karbantartása, állapotának megőrzése és fenntartása, valamint a dolgozók bevonása ezen tevékenységekbe.Hogy Ön is elkerülhesse a minőségi hibákat okozó műszaki problémákat, hívja diagnosztáinkat, akik az Ön üzemében felülvizsgálják a berendezéseket: Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium