Habár a műszaki diagnosztika alapja a helyes és alapos adatgyűjtés, mégis vannak olyan adatok, amelyeket általában figyelmen kívül hagyunk. Én ugyan nem! – hördülhet fel Ön vagy kollégája is, de lássuk be, az odafigyelnivalók tengerében sokszor nem látjuk a fától az erdőt (kis képzavarral élve…). Cikkem célja annak elmagyarázása, hogy bármilyen műszaki diagnosztikai vizsgálathoz vizuális diagnosztikára is szükség van. Ha ezt elhanyagoljuk, sokszor igen fontos információk vesznek el a berendezéssel kapcsolatban.

Egy rutin rezgésvizsgálat során sokszor derül fény pl. a lazaságra és társaira. Miközben a műszer a rezgést méri, a diagnoszta könnyen elvégezheti a vizuális vizsgálatot, magyarul a megfigyelést, amellyel fényt deríthet az egyes problémák okaira.

Vizuális vizsgálat

A vizuális vizsgálat megerősítheti a diagnoszta gyanúját azzal kapcsolatban, amire a rezgésmérés vagy egyéb műszaki diagnosztika nem képes egyértelmű választ adni, tehát segít a pontosításban. A biztonságot érintő hibák is gyakran felderíthetők pusztán megfigyeléssel. És még azelőtt kijavíthatók, hogy valaki megsérülne. Ez életet menthet, tehát a megtérülése megfizethetetlen!

Akusztikus vizsgálat

Egy másik pofonegyszerű módszer a gépek vizsgálatára a hallgatózás. Ez nem újdonság, hiszen a saját autónkat mindannyian rendszeresen „vizsgáljuk” e módszerrel: önkéntelenül is ellenőrizzük menet közben a motor hangját. Bár ez meglehetősen szubjektív, mégis gyakran jól rá lehet érezni, hogy honnan is eredhet a probléma. Természetesen a gyökérokot nem pusztán ezzel a módszerrel keressük. Sztetoszkóp, rúd vagy egyéb, hallgatózást segítő eszközök segítségével mindenesetere egy gyakorlott szakember csapágyhibákra, kavitációra vagy súrlódásra is fényt deríthet.

Egy gép „kihallgatásakor” próbáljunk meg arra figyelni, hogy a hang komplex-e vagy egyszerűbb, magas vagy alacsony frekvenciájú és vajon honnan eredhet.

Tapintásos vizsgálat

A túl erős rezgés kézzel is kitapintható a következő módon:

  • Kezdjük a csapágyaknál vízszintes, függőleges és tengelyirányban.

  • Haladjunk lefelé és kifelé a géptől, tapintsuk át az alapot, a szerkezetet, csöveket, a csőtartókat, szelepülékeket, elektromos dobozokat, vezetékeket stb.

  • Próbáljuk meg megbecsülni a rezgés frekvenciáját. Pl. magas frekvenciájú, mint a zümmögés vagy csilingelés? Vagy alacsony frekvenciájú, mint a remegés vagy lengés?

A fentiek valójában a JPÉ-ből (józan paraszti ész) következnek, sok esetben azonban mégis elmaradnak. Ha Ön figyelmet fordít ezekre, és szemfüles módon használja a „beépített”, ingyenesen elérhető diagnosztikai eszközeit a milliós műszerekkel és diagnosztikai szaktudásával kombinálva, sokat spórolhat!Műszaki diagnosztáink nagy gyakorlattal rendelkeznek az érzékszervivel kombinált műszaki diagnosztika területén. Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium