Habár a műszaki diagnosztika alapja a helyes és alapos adatgyűjtés, mégis vannak olyan adatok, amelyeket általában figyelmen kívül hagyunk. Én ugyan nem! – hördülhet fel Ön vagy kollégája is, de lássuk be, az odafigyelnivalók tengerében sokszor nem látjuk a fától az erdőt (kis képzavarral élve…). Cikkem célja annak elmagyarázása, hogy bármilyen műszaki diagnosztikai vizsgálathoz vizuális diagnosztikára is szükség van. Ha ezt elhanyagoljuk, sokszor igen fontos információk vesznek el a berendezéssel kapcsolatban.

Egy rutin rezgésvizsgálat során sokszor derül fény pl. a lazaságra és társaira. Miközben a műszer a rezgést méri, a diagnoszta könnyen elvégezheti a vizuális vizsgálatot, magyarul a megfigyelést, amellyel fényt deríthet az egyes problémák okaira.

Vizuális vizsgálat

A vizuális vizsgálat megerősítheti a diagnoszta gyanúját azzal kapcsolatban, amire a rezgésmérés vagy egyéb műszaki diagnosztika nem képes egyértelmű választ adni, tehát segít a pontosításban. A biztonságot érintő hibák is gyakran felderíthetők pusztán megfigyeléssel. És még azelőtt kijavíthatók, hogy valaki megsérülne. Ez életet menthet, tehát a megtérülése megfizethetetlen!

Akusztikus vizsgálat

Egy másik pofonegyszerű módszer a gépek vizsgálatára a hallgatózás. Ez nem újdonság, hiszen a saját autónkat mindannyian rendszeresen „vizsgáljuk” e módszerrel: önkéntelenül is ellenőrizzük menet közben a motor hangját. Bár ez meglehetősen szubjektív, mégis gyakran jól rá lehet érezni, hogy honnan is eredhet a probléma. Természetesen a gyökérokot nem pusztán ezzel a módszerrel keressük. Sztetoszkóp, rúd vagy egyéb, hallgatózást segítő eszközök segítségével mindenesetere egy gyakorlott szakember csapágyhibákra, kavitációra vagy súrlódásra is fényt deríthet.

Egy gép „kihallgatásakor” próbáljunk meg arra figyelni, hogy a hang komplex-e vagy egyszerűbb, magas vagy alacsony frekvenciájú és vajon honnan eredhet.

Tapintásos vizsgálat

A túl erős rezgés kézzel is kitapintható a következő módon:

  • Kezdjük a csapágyaknál vízszintes, függőleges és tengelyirányban.

  • Haladjunk lefelé és kifelé a géptől, tapintsuk át az alapot, a szerkezetet, csöveket, a csőtartókat, szelepülékeket, elektromos dobozokat, vezetékeket stb.

  • Próbáljuk meg megbecsülni a rezgés frekvenciáját. Pl. magas frekvenciájú, mint a zümmögés vagy csilingelés? Vagy alacsony frekvenciájú, mint a remegés vagy lengés?

A fentiek valójában a JPÉ-ből (józan paraszti ész) következnek, sok esetben azonban mégis elmaradnak. Ha Ön figyelmet fordít ezekre, és szemfüles módon használja a „beépített”, ingyenesen elérhető diagnosztikai eszközeit a milliós műszerekkel és diagnosztikai szaktudásával kombinálva, sokat spórolhat!Műszaki diagnosztáink nagy gyakorlattal rendelkeznek az érzékszervivel kombinált műszaki diagnosztika területén. Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium