Közeledik az év vége és a 2014-es évi költségvetés összeállításának határideje. Ön is sokat töpreng azon, hogy milyen feladatokat tervezzen be, hogy minél simábban mehessen a termelés, legyen idő előre megtervezni a karbantartást, elkerülje az idegeskedést?!

 

 

 

Éppen azért, hogy megszabaduljanak a felesleges idegeskedéstől, sokan alkalmazzák már sikeresen a műszaki diagnosztikát. Azok a karbantartási vezetők, akik már elszánták magukat a műszaki diagnosztikára, ilyentájban, a költségvetés összeállításakor gyakran keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy mennyibe kerül egy műszaki diagnosztikai program elindítása. Nincsen erre a kérdésre standard válaszunk, hiszen minden cég más és más igényekkel, célokkal rendelkezik, nem is beszélve a különböző termelési feltételektől. Így a "pontos" összeget csak egy helyszíni felmérés után tudjuk megbecsülni. E megkeresések apropóján szeretnénk most néhány alapvető információt közreadni: mit is kell végiggondolni a műszaki diagnosztika megtervezésekor.

Egyik alapkérdés, hogy vajon saját műszerrel vagy műszaki diagnosztikai szolgáltatóval kívánják-e Önök megoldani a műszaki diagnosztikát. Egyes cégek úgy gondolják, nincs lehetőségük diagnosztikai eszköz vásárlására, a diagnoszta legalább egyéves betanítására, ezért külső szolgáltatót választanak. Mások éppen ellentétesen döntenek: úgy vélik, a műszer megvételére, diagnoszta felvételére és betanítására van pénzük, a szolgáltatásra nincs. Egy harmadik, kompromisszumos lehetőség, hogy mindkét opciót alkalmazzák egy mentorprogram jellegű projekt keretében, melynek során eleinte a külső szolgáltató segítségét veszik igénybe, ahhoz, hogy kialakítsák a saját jól és végül önállóan működő házi rendszerüket.

Helyi lehetőségek: vajon adódik-e annyi diagnosztikai mérési munka, ami miatt ésszerű lenne a helyi diagnosztika bevezetése? Mely rendszereket akarják vizsgálni és milyen szempontból?

Milyen rendszert szeretnének? Telepítettet vagy nem telepítettet?

Mi az Önök célja a diagnosztikával? Az, hogy megfeleljenek a biztosító igényeinek? Az autóipari szabványnak való megfelelés? Az üzem működési költségeinek csökkentése az állásidő csökkentésével? Vagy arra keresnek megoldást, hogy a zavaró hirtelen leállásokat és a karbantartási költséget csökkentsék?

Vállalati kultúra: minden részleg támogatja-e a belső diagnosztikát? A diagnosztikai program nem pusztán abból áll, hogy a diagnoszta végigmegy a gépek mellett és mindet végigméricskéli. A sikeres műszaki diagnosztikához a karbantartás, termelés, menedzsment, beszerzés, tervezés, ütemezés koordinált együttműködésére van szükség.

Az együttműködéshez hozzátartozik, hogy a diagnosztikával megtalált hibák kijavítására időt és erőforrást kell szánni, meg kell szervezni a javítást. A karbantartásnak és a termelésnek ismernie kell azokat a tényeket, amelyeket a diagnosztika kiderít, hogy ezek tudatában tudják megtervezni a termelést, a leállásokat. E célból rendszeres megbeszéléseket kell tartani.

Képzésre is szükség van: a jó diagnosztikai programhoz a cég kötelezze el magát arra, hogy a diagnosztikai csapatot folytonos képezze.

Figyelembe kell venni a program vezetőjének, műszakvezetők, diagnosztika technikusok munkaköltségét.

Idetartoznak még a műszerek frissítéséhez, számítógépekkel, külsős szervizzel illetve a képzésekkel kapcsolatos költségek.

A műszaki diagnosztika által elért eredményeket illetve a programmal kapcsolatos releváns információkat, további terveket hivatalosan és rendszeresen közölni szükséges a vezetőség minden szintjével.

Költségek: sokszor váratlan, meglepetésszerű költségek is adódnak, ugyanis általában csak a műszerek és a képzés költségével számolnak. Vigyázni kell, hogy már a kezdet kezdetén pontos és a reális költségszámítást végezzünk.

A fenti szempontok kidolgozása után minden bizonnyal új kérdések adódnak, amelyeket részletesen ki kell dolgoznunk.

 


Rutinos műszaki diagnosztáink készséggel felkeresik Önöket és segítenek a fenti szempontok végiggondolásában: Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium