Az online állapotfelügyeleti, gépvédelmi és –monitoring rendszereket sokan megfizethetetlen luxusnak gondolják. Azonban minden körülményt figyelembe véve sok esetben mégis ez a megoldás a célravezető, elég, ha „csak” a termelési megbízhatóságra gondolunk. Felsorolunk alább néhány körülményt, amit érdemes figyelembe venni:

 1. andonKritikusság. Ez az online monitoring rendszerek telepítésének legfőbb oka. Amennyiben a védendő berendezés a technológiában olyan szerepet tölt be, hogy egy géphiba miatt történő hirtelen leállás nem engedhető meg, a nem tervezett leállás költsége olyan szintű, hogy az átlép egy bizonyos fájdalomküszöböt, akkor a berendezés állandó monitorozása elengedhetetlen. Szintén indokolt a gépvédelmi rendszer telepítése a termelési lánc szűk keresztmetszetét alkotó berendezéseken, hiszen itt az egész termelés volumenét csökkentheti, vagy akár le is nullázhatja egy előre nem jelzett géphiba, amely felkészületlenül éri a vállalat termelésirányítási és karbantartási szervezetét.
 2. Biztonság. A forgógépek megközelítése bizony veszélyes. De igaz ez a túl nagy hő, zaj vagy sugárzás esetén is, vagy csak egyszerűen a gyártósoron mozgó termék okoz olyan biztonsági kockázatot, amely megakadályozza a karbantartó személyzetet abban, hogy üzem közben rezgésadatokat gyűjtsön. Gyakran zárak, reteszek és egyéb, a személyi biztonsággal kapcsolatos akadályok állják utunkat –nyilván a saját érdekünkben. Iktassuk ki a biztonsági kapcsolót, amely azonnal leállítja a berendezést a burkolat nyitásakor? Ugye ez nem járható út?! Ilyen esetben köztes megoldás lehet a vizsgálandó berendezésekre telepített rezgésszenzorok kábeleinek biztonságosan hozzáférhető helyre történő kivezetése, melyekről hordozható adatgyűjtővel felvehetők a kiértékeléshez szükséges információk.
 3. Megközelíthetőség. Csak mert a gép látható, még nem jelenti, hogy elérhető is egyben. A bejárás a területre korlátozott lehet (pl. csíramentes terek), mozgó berendezés gátolhatja a hozzáférést, vagy a mérendő pont önmaga van mozgó berendezésen (pl. mozdonyon, bányagépen). Ebben az esetben is jobb a semminél az előző pontban említett "kikábelezés".
 4. Távolság. Több, esetleg egymástól nagy távolságban lévő telephely, vagy felügyelet nélkül üzemelő gépek (kompresszorállomások, szivattyútelepek, szélturbinák, stb.) esetén a helyszíni adatgyűjtés és elemzés nagyon nehézkes és költséges lehet. Gépvédelmi rendszer telepítése az ideális megoldás ezekben a helyzetekben.
 5. Idő és költség. Gyakran egy eszköz szakaszosan fut, vagy csak bizonyos munkafázisokban. Sokszor nem is tudjuk azt manuálisan indítani a termelési folyamatra való hatása miatt, kizárólag a rendszert üzemeltető automatika bizonyos paraméterek hatására (pl. tartályszint függvényében induló-leálló szivattyú). Néha egy adatgyűjtést végző karbantartó kivezénylése, beleértve a várakozási időket a ciklusok között, meghaladja a gyűjtött adat elméleti értékét. Ilyen esetekben egy állandóan adatot szolgáltató, folyamatosan rendelkezésre álló rendszer költséghatékonyabb megoldásnak bizonyulhat.
 6. Új berendezések. Az online rendszer hasznos lehet újonnan telepített forgó eszközök esetén is, különösen, ha azok új, még ismeretlen jellemzőkkel bírnak, valamint nem áll rendelkezésre rezgési előzményadat, vagy csak ellenőrizni kell a garanciális időszakban, hogy a berendezés rezgésértékei a gyártó által szavatolt értékek alatt maradnak.
 7. Régebbi berendezések. Ha egy eszköz a kései életciklusában folyamatos felügyeletet és odafigyelést igényel, hogy megfeleljen a vele szemben támasztott követelményeknek, egy online monitoring rendszer képes megadni azokat az információkat, amelyek birtokában eldönthető, hogy a berendezés meddig képes biztonsággal ellátni a funkcióját, mikorra érdemes a cseréjét ütemezni.
 8. Egyedi berendezés. Egyedi gyártású gépek esetében, vagy olyan berendezéseknél, amelyek gyártója nagyon nagy átfutási idővel biztosítja a cserealkatrészt (pl. tengerentúli gyártó), egy online rendszer időben képes figyelmeztetni, így az alkatrészek beszerzése és a javítással járó leállás előre tervezhetővé válik. A termelés- és karbantartásirányítás területén dolgozó szakemberek számára nem kell bemutatni, hogy ez az "előrelátás" mekkora jelentőséggel bír. 
 9. Nagy pontosság. Elsősorban a precíz megmunkálási folyamatokra jellemző, hogy nagyon kicsi az a toleranciatartomány, amelyikben a legyártott termék megfelelőnek mondható. A növekvő géprezgések egyre nagyobb selejtszámot generálnak. Ez a folyamatos veszteségtermelés azonban elkerülhető, ha a rezgések növekedését nyomon követjük, és beavatkozunk még a kritikus határ elérése előtt. Nem elhanyagolható az a vevői elégedettség növekedés és ebből származó hasznok sem, ami a kisebb szórással előállított termékeknek köszönhető. 
 10. Minőségellenőrzés. A költség hagyományosan korlátozó tényező ezen a területen. A minőségellenőrzés legtöbbször a gyakorlott szemre, vagy a gyártásvégi ellenőrzésre és mérésre hagyatkozik. Egy online rendszer valós idejű gyártás közi információt szolgáltat a minőségellenőröknek, így lehetőség van a megfelelőségi szintet el nem érő termék automatikus kiszűrésére, selejtbe vagy újramunkálásra irányítására, mindezt másodpercek alatt.
 11. Ismételhetőség. Egy telepített rendszer által összegyűjtött adat mindig következetes: ugyanaz a felszerelt érzékelő szolgáltatja az adatokat ugyanazon a ponton, ugyanabban a szögben és nyomással. Az egyetlen valódi változás egyik méréstől a másikig maga a mért gép figyelt üzemelési paramétere. Az online rendszer nagyon kicsi eltéréseket is jelezhet, jóval azelőtt, hogy azok problémákká fajulnának. Ez különösen értékes tulajdonság nagyon érzékeny berendezések esetén.
 12. Mindig üzemben. Az online állapot figyelő rendszer folyamatosan szállítja az adatot, szünet nélkül. Teljes adathalmazt kapunk a szórványosan, akár több havi vagy éves periódusú kézi adatgyűjtés helyett. 
 13. Védelem. Egy telepített gépvédelmi rendszer esetén lehetőség van arra, hogy kimeneti reléin előre beállított limit elérése esetén riasztást küldjön, vagy automatikusan leállítsa a berendezést, komoly problémák bekövetkezését megelőzve ezzel. A riasztási és vészleállási kimeneti relére természetesen fény és hangjelző berendezés is csatlakoztatható, így a beavatkozás szükségessége és helye azonnal nyilvánvalóvá válik.  
 14. Üzem közben. Az útvonal alapú mérések esetén sok idő megy el feleslegesen a várakozással, míg a vizsgálandó berendezés eléri a megfelelő paramétereket, például az állandó fordulatszámot. Az online rendszer felügyelet nélkül gyűjti az adatokat, és be lehet állítani, hogy csak bizonyos üzemi feltételek teljesülése esetén értékeljen. A riasztás/vészleállítás késleltethető, így a felfutás/leállítás közben nem ad feleslegesen fals riasztást.
 15. Távoli diagnosztika. Az online rendszerek lehetővé teszik a távoli vagy off-site adatelemzést, csökkentve ezáltal a függőséget a helyi szakértelemtől. Az adatok kiértékelésével megbízott szakember (belső vagy külsős mérnök) az internet segítségével akár a világ másik feléről is eléri az élő adatokat, a trendeket, és el tudja végezni az elemzési munkákat. Az arra jogosultak mobiltelefonon mindig elérhetik és ellenőrizhetik az aktuális gépállapotot, napjaink modernizálási és mobilizálási törekvéseinek megfelelően (Industry 4.0).
 16. Teljes gépállapot rögzítés. A rezgést sok egyéb tényező függvényében kell vizsgálni, mint pl. a berendezés üzemeltetési sebessége, az aktuális terhelés, hőmérséklet, nyomás, stb. Az online rendszer felépíthető úgy, hogy rögzítse és tárolja ezeket az adatokat is további bemenetein.

monitorAmennyiben a fentiek közül valamelyik pont felkeltette a figyelmét, hívjon minket bizalommal, hogy elkészíthessük az Ön rendszerére szabott, egyedi ajánlatunkat, melyet több gyártó ajánlatát figyelembe véve alakítunk ki, mindig az adott berendezéshez és elvárásokhoz legmegfelelőbbet.

Hívjon most!

Vincze János
ügyvezető, mérnökiroda vezető

06-20/958-7848
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium