Az egyik hazai erőmű műszaki szakemberei nemrég küldtek néhány termovíziós felvételt, melyeken kazánjaikban felfedezett probléma képei láthatók. A két széntüzelésű kazánnál a tervszerű leállás utáni visszaindulásnál jelentkeztek a gondok. Éppen ott találtak hibát, ahol nem kellett volna, hiszen pont a hőcserélő vízvezetékeinek ellenőrzése miatt álltak le az energiatermeléssel.

A kazánok csővezetékeiben bármilyen akadály, vagy az átömlési keresztmetszet akár csak részleges elzáródása is szinte azonnali túlhevülést és legrosszabb esetben törést okoz, ami bizony igen magas javítási költséget vonz maga után. A most említett esetben a problémák eredeti oka ismeretlen volt azért, mert törés következtében a rendszer a nagy nyomás miatt kifújt, kilökve magából az eredeti okra utaló bizonyítékokat is. Egy röntgen vizsgálat egyértelműen kimutatta volna a dugulást, azonban egy ilyen vizsgálat igen drága és időigényes lett volna…

  * illusztáció

 

A műszaki szolgáltatási csoport termográfiás vizsgálattal látott neki a dugulás lokalizálásának. A kezdeti próbálkozások nem jártak sikerrel, de később tökéletesítették a technikát.

A csőjavítások során a hegesztők gyakran alkalmazzák azt a trükköt, hogy a szabad csővégekbe rizspapírt gyűrnek tömítésként. Ennek előnye, hogy tiszta marad a csővezeték, továbbá nem olvad meg a rizspapír, viszont amint benedvesedik, nyomtalanul eltűnik, szétázik. Elvileg! Ez azonban nem mindig van így. Továbbá azt is kimutatták, hogy a kazánkő a csőfalakról letöredezve belecsomagolódhat a papírba. Akár így, akár úgy, az eredmény mindenképpen dugulás, mégpedig a javított területen, vagy annak közelében.

A műszaki csapat feltételezte, hogy a javítás után elkezdődik a forró víz keringtetése a rendszerben, és a dugulás, amennyiben van, kimutatható lesz a termográfiás vizsgálattal. Azonban nem vették észre azt, hiszen minden forró volt, egészen addig, mígnem a környezeti levegőben huzatot hoztak létre. A huzat miatt a problémás rész utáni csőszakasz csupán néhány fokkal, de határozottan alacsonyabb hőmérsékletűnek bizonyult a dugulás előttinél, és ez elengedő volt annak lokalizálásához.

E technika segítségével egyértelműen beazonosíthatók a termogramokon a hidegebb csőszakaszok. A csapatot felvillanyozta a felfedezés, hogy végre egy eddig igen költséges problémára találtak hatékony, olcsó megoldást. A technika alkalmazása előtti időkben az erőműben évente négy csőhiba is előfordult, ma azonban az első indítási kísérletre problémamentesen beindul a kazán. Azóta csak e gond kiküszöbölése milliókat takarított meg az erőmű számára.

A termográfia azonban nemcsak kazánok csővezetékeinél alkalmazható vizsgálati módszer. Az ICG Stádium Kft. diagnoszta mérnökei évtizedek óta alkalmazzák e hatékony mérési módot különböző technológiai folyamatokban, villamos kapcsolóterek hibáinak kimutatására, szigetelések vizsgálata során, és még sok egyéb területen. E szolgáltatásunk igénybevételével évente cégek százainak segítünk rejtett hibáik feltárásában, kialakulóban levő meghibásodások korai lokalizálásában, időt, energiát és pénzt takarítva meg ügyfeleinknek.

Kérjen tanácsot szakértőinktől, akik nemcsak méréssel, de szaktanácsadással is segítik Önt és vállalatát gépparkjuk, épületgépészeti berendezéseik hatékony üzemeltetésében!

Keressen minet, hogy megoldást találjunk az Ön problémáira is.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium