műszaki diagnosztika hasznaA műszaki diagnosztikai mérések, elemzések végzése nem egy öncélú folyamat. Nem azért végzünk, végeztetünk termográfiás vizsgálatot a gépeinken, a kapcsolótereinkben, hogy szép színes képeket nézegethessünk, nem azért mászik be a rezgésdiagnoszta a gépeink alá, hogy aztán mókás vízesésdiagramokban gyönyörködhessünk.

A befektetés a műszaki diagnosztikák alkalmazásába - akár belsős diagnosztikáról beszélünk (műszervásárlás, diagnoszta képzése, bére), akár külsős szolgáltatás igénybevételéről - az általa elért megtakarításban fizetődik ki.

Termeléskiesés:

Jellemzően a legjelentősebb megtakarítás a „géphiba következtében fellépő termeléskiesés” kategóriában kapcsán mutatkozik. A tapasztalataink szerint az első év végére 60…80%-os, míg a másodikéra 90%-os csökkenés érhető el. Az egy órára számított „termelési rezsiköltséget” ismerve a rendelkezésre állás javulásából eredő megtakarítás könnyen kikalkulálható.

Karbantartási anyag:

A diagnosztika nem menti meg a rossz csapágyat. A jót viszont megóvja az indokolatlan kicseréléstől, és segíti elejét venni a fokozott állapotromlással járó tönkremeneteleknek. Továbbá, segít a másodlagos hibák (amikor egy csapágyhiba újabb gépelemek károsodásához vezet) eliminálásában is. Vagyis a diagnosztika hozzásegíti ahhoz a vállalatokat, hogy a beépített alkatrészeik élettartamát maximálisan kihasználják.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint az az adat, hogy a rendszeres vizsgálat alá vont berendezéseknél a gépelem-felhasználás a tapasztalataink szerint 20…40%-kal csökken.

Energia:

A betáplált energia kisebb része fordítódik rezgéskeltésre, alakul hővé, vagy végez haszontalan munkát ha a gépeink beállítása megfelelő. A diagnosztika ebben is segít. A segítségével nyilvánvalóvá válik, hogy mely gépek mely részeinek beállítása hagy kívánnivalót maga után. A vizsgálat után átadott jelentés a célzott beállítási korrekciók kiindulópontja lehet. Jellemzően a tengelykapcsolattal, ékszíjtárcsával és/vagy nagy fordulatszámú forgórésszel rendelkező gépeknél jelentős a megtakarítás: a felhasznált energia 3…6%-a takarítható meg.

A felesleges gépleállítások elkerülése szintén energiát takarít meg (felfűtés, lehűtés, indítási és megállítási többletenergia, karbantartói munkaórák, kieső termelési idő.)

Itt kell megemlítenünk az olyan segédenergiában történő megtakarítást is, mint a sűrített levegő, melynek költségeit sokszor alábecsülik. Egy összetett rendszer szivárgásvizsgálatával, majd a fellelt hibahelyek kijavításával akár évi többmilliós megtakarítás is elérhető.

Nagyleállások hossza, tartalma:

Több mint 2500 berendezés nagyleállás előtti vizsgálata és az azt követő elemzéseink bebizonyították, hogy a gépek 2/3 részét teljesen feleslegesen bontják meg, mert nem tartalmaznak olyan hibát, aminek javítása indokolná ezt a procedúrát.

Az eszközök maradék 1/3 résznél viszont, a diagnosztikai mérésekre és elemzésekre támaszkodva a megszokottnál sokkal pontosabban és hatékonyabban tervezhetők a megbontások, javítások, amivel a nagyleállások hossza kb. felére csökkenthető, vagy akár sok esetben teljesen el is hagyható.

Új vagy javított gépek átvétele:

Tapasztalataink szerint az új berendezések 5..7%-a, a javítottak 10..18%-a tartalmaz rejtett hibát már a beüzemelés előtt is. Amennyiben a diagnosztika ezeket induláskor kiszűri, úgy a hiba kijavítása a beszállító garanciális kötelezettsége, ráadásul a funkciókiesés nem következik be, azaz a termelést nem éri kár.

Szerencsére napjainkra egyre több vállalat döntéshozója látja be, hogy a „költség – haszon” képzeletbeli mérlegének serpenyőjét a modern diagnosztikák által elérhető megtakarítások lényegesen nagyobb súllyal nyomják, mint a bekerülési költség az ellenoldalt.

Hívja Ön is diagnosztáinkat, felmerülő kérdéseit készséggel megválaszolják:

  • Vincze János (a Dunától keletre) (20/978-5732)
  • Seyler Lajos (Dunántúl) (20/9732-865)

 

További elérhetőségeink itt!

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium