A rezgésvizsgálat alkalmazásának lehetőségei

Kulcsfontosságú berendezéseinek üzembiztonsága, valamint a karbantartásra fordított költségek mértéke napjaink fokozott gazdasági követelményei között kulcsfontosságúak valamennyiünk számára. Az ismertetésre kerülő technika -a rezgésvizsgálat- segít céljaink elérésében az olcsóbb és nyugalmasabb üzemelésben, karbantartásban. A gépek rezgésvizsgálatával nem csak azt lehet megmondani nagy biztonsággal, hogy az adott gép mely elemei hibásodnak meg, hanem azt is, hogy mikor.

Napi gyakorlatunkban rezgésmérés segítségével diagnosztizáljuk az alábbi berendezéseket:

 • csavarkompresszorok
 • dugattyús kompresszorok
 • ventilátorok
 • szivattyúk.

 

Rezgéscsökkentési munkákat végzünk:

 • ventilátorokon (kiegyensúlyozás)
 • rázógépeken, mint pl. Binder sziták (kiegyensúlyozatlanságok összehangolása)
 • technológiai csőrendszereken.

 

A rezgésdiagnosztikai vizsgálatokat az alábbi esetekben javasoljuk alkalmazni:

 • Berendezések átvételekor (beruházás, javítás után)
 • Nagyjavítások előtt (eldönteni, hogy a gépek melyik 2/3-át fölösleges megbontani)
 • Gyanús jelenségek kivizsgálásánál (gyakori meghibásodás, zörejek, rezgés)
 • A gépállapot folyamatos figyelése céljából (a hibák előrejelzésének és a megbízható üzemelés szándékával)
 • Rezgéscsökkentési célokkal
 • Épületre, emberre ható rezgés esetén.

 

Szakembereink a mérési eredményből, a rezgési spektrumból azonosítani tudják az egyes gépelemeket, illetve referencia értékek ismeretében azok állapotára is következtethetnek.

Rendszeres rezgésvizsgálatok

A rendszeres rezgésvizsgálatok elvégzése a következő ábrán bemutatott ún. kádgörbén alapul.

http://www.aastadium.hu/Feltoltes/Hirlevel/1107/kad.jpg

Az új berendezés az „a”-val jelölt és tipikusan 10-100 óra hosszúságú bejáródási szakasz során enyhén csökkenő mértékben rezeg. E jelenség oka az elemek összekopása. A „b”-vel jelölt és tipikusan 100-4000 nap közötti normál üzemelési szakasz során a rezgésszint enyhén, kisebb megszakításokkal növekszik. A „c”-vel jelölt rohamos tönkremeneteli szakasz tipikusan néhány órától 5-6000 óráig tart. A rezgésszint folyamatosan és gyorsuló mértékben növekszik a tönkremenetelig.

A rezgésdiagnosztika feladata a tönkremeneteli folyamat nyomonkövetése és a vizsgált berendezés leállíttatása, mielőtt a kényszerleállás bekövetkezne. Ezzel az eljárással kiküszöbölhetők a váratlan, nagy kárt okozó hibák, a javításokra pedig időben fel lehet készülni, ráadásul, mivel a hibát nem engedjük elhatalmasodni, ezért annak mértéke is csekély.

Egy brit ipari minisztériumi felmérés szerint ezzel az eljárással iparágtól függően 0,4-2,5%-át meg lehet takarítani a gyári összköltségnek!

Nagyjavítás előtti vizsgálatok

A rezgésvizsgálatokkal elérhető második nagy megtakarítási lehetőséget jelentik azok az egyszeri vizsgálatok, amelyeket a termelés leállítása és a nagyjavítások megkezdése előtt végzünk. A mérés feladata eldönteni azt, hogy mely berendezést nem kell egyáltalán megbontani, ahol pedig szükséges a beavatkozás, ott meghatározottan mit kell tenni. Egy közel 2000 gépre vonatkozó, nagyjavítás előtti felmérés szerint átlagosan

 • az összes berendezés 2/3-ad részét nem kell, sőt káros megbontani,
 • az összes csapágy 80%-át nem kell kicserélni,
 • az összes berendezés 1/3-át egyensúlyozni kell,
 • az összes tengelykapcsolat 40%-a nem megfelelő.

 

Egyensúlyozások, egyensúlyozatlanság beállítások

A hűtés és klimatizálás területén kulcsfontosságúak a ventilátorok technológiai és zajvédelmi szempontból is. A hazai ventilátorpark 1/3 része nem megfelelő kiegyensúlyozottság szempontjából. A kiegyensúlyozatlanságot nehéz észrevenni, következményei viszont igen károsak:

 • villamos motor leégések
 • csapágyhibák
 • magas zaj- és környezeti rezgésszint.

 

Számítások szerint - amit a tapasztalat is alátámaszt - a csapágyélettartam helyes kiegyensúlyozottsági szint mellett 2-3-szorosára növekszik, a zajszint 2-10 dB-lel csökken.

A rezgésvizsgálat segítségével a ventilátorokat és a villamos motorokat is a helyszínen, saját csapágyon, dinamikusan ki lehet egyensúlyozni. Egy forgórész egyensúlyozása 1-5 órán át tart és eredménye a rezgésszint 70-95%-os csökkenése.

A hűtőipar területén gyakran találkozunk vibrációs berendezésekkel, amelyeknél a magas rezgésszint a működés alapfeltétele. Gyakori az a hiba, amikor a vibrációs berendezés egyes oldalai vagy éppen síkjai eltérő kiegyensúlyozatlansággal rendelkeznek. A fellépő csavaró erők nagy dinamikus erőhatással járnak, aminek az eredménye a felgyorsult tönkremenetel. Rezgésvizsgálattal ezek a berendezések nagy pontossággal behangolhatók, az élettartam megsokszorozódik.

Online, telepített rezgésvédelmi, állapotfelügyeleti rendszerek

On-line gépvédelem és állapotfelügyelet telepített rendszerekkel

Amennyiben a berendezései értéke, vagy a termelésben betöltött kulcsfontosága alapján nem tartja elegendő biztonságnak a periodikus rezgésmérést, on-line állapotfelügyeleti, gépvédelmi rendszerek telepítése kapcsán is forduljon hozzánk bizalommal.

 

 

Ha felkeltettük az érdeklődését, vegye fel a kapcsolatot velünk. Negyed évszázados gyakorlatunk egyedülálló az országban. Bízzon a profikban!

Vincze János
ügyvezető, mérnökiroda vezető

06-20/958-7848
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium