A rezgésvizsgálat alkalmazásának lehetőségei

Kulcsfontosságú berendezéseinek üzembiztonsága, valamint a karbantartásra fordított költségek mértéke napjaink fokozott gazdasági követelményei között kulcsfontosságúak valamennyiünk számára. Az ismertetésre kerülő technika -a rezgésvizsgálat- segít céljaink elérésében az olcsóbb és nyugalmasabb üzemelésben, karbantartásban. A gépek rezgésvizsgálatával nem csak azt lehet megmondani nagy biztonsággal, hogy az adott gép mely elemei hibásodnak meg, hanem azt is, hogy mikor.

Napi gyakorlatunkban rezgésmérés segítségével diagnosztizáljuk az alábbi berendezéseket:

 • csavarkompresszorok
 • dugattyús kompresszorok
 • ventilátorok
 • szivattyúk.

 

Rezgéscsökkentési munkákat végzünk:

 • ventilátorokon (kiegyensúlyozás)
 • rázógépeken, mint pl. Binder sziták (kiegyensúlyozatlanságok összehangolása)
 • technológiai csőrendszereken.

 

A rezgésdiagnosztikai vizsgálatokat az alábbi esetekben javasoljuk alkalmazni:

 • Berendezések átvételekor (beruházás, javítás után)
 • Nagyjavítások előtt (eldönteni, hogy a gépek melyik 2/3-át fölösleges megbontani)
 • Gyanús jelenségek kivizsgálásánál (gyakori meghibásodás, zörejek, rezgés)
 • A gépállapot folyamatos figyelése céljából (a hibák előrejelzésének és a megbízható üzemelés szándékával)
 • Rezgéscsökkentési célokkal
 • Épületre, emberre ható rezgés esetén.

 

Szakembereink a mérési eredményből, a rezgési spektrumból azonosítani tudják az egyes gépelemeket, illetve referencia értékek ismeretében azok állapotára is következtethetnek.

Rendszeres rezgésvizsgálatok

A rendszeres rezgésvizsgálatok elvégzése a következő ábrán bemutatott ún. kádgörbén alapul.

http://www.aastadium.hu/Feltoltes/Hirlevel/1107/kad.jpg

Az új berendezés az „a”-val jelölt és tipikusan 10-100 óra hosszúságú bejáródási szakasz során enyhén csökkenő mértékben rezeg. E jelenség oka az elemek összekopása. A „b”-vel jelölt és tipikusan 100-4000 nap közötti normál üzemelési szakasz során a rezgésszint enyhén, kisebb megszakításokkal növekszik. A „c”-vel jelölt rohamos tönkremeneteli szakasz tipikusan néhány órától 5-6000 óráig tart. A rezgésszint folyamatosan és gyorsuló mértékben növekszik a tönkremenetelig.

A rezgésdiagnosztika feladata a tönkremeneteli folyamat nyomonkövetése és a vizsgált berendezés leállíttatása, mielőtt a kényszerleállás bekövetkezne. Ezzel az eljárással kiküszöbölhetők a váratlan, nagy kárt okozó hibák, a javításokra pedig időben fel lehet készülni, ráadásul, mivel a hibát nem engedjük elhatalmasodni, ezért annak mértéke is csekély.

Egy brit ipari minisztériumi felmérés szerint ezzel az eljárással iparágtól függően 0,4-2,5%-át meg lehet takarítani a gyári összköltségnek!

Nagyjavítás előtti vizsgálatok

A rezgésvizsgálatokkal elérhető második nagy megtakarítási lehetőséget jelentik azok az egyszeri vizsgálatok, amelyeket a termelés leállítása és a nagyjavítások megkezdése előtt végzünk. A mérés feladata eldönteni azt, hogy mely berendezést nem kell egyáltalán megbontani, ahol pedig szükséges a beavatkozás, ott meghatározottan mit kell tenni. Egy közel 2000 gépre vonatkozó, nagyjavítás előtti felmérés szerint átlagosan

 • az összes berendezés 2/3-ad részét nem kell, sőt káros megbontani,
 • az összes csapágy 80%-át nem kell kicserélni,
 • az összes berendezés 1/3-át egyensúlyozni kell,
 • az összes tengelykapcsolat 40%-a nem megfelelő.

 

Egyensúlyozások, egyensúlyozatlanság beállítások

A hűtés és klimatizálás területén kulcsfontosságúak a ventilátorok technológiai és zajvédelmi szempontból is. A hazai ventilátorpark 1/3 része nem megfelelő kiegyensúlyozottság szempontjából. A kiegyensúlyozatlanságot nehéz észrevenni, következményei viszont igen károsak:

 • villamos motor leégések
 • csapágyhibák
 • magas zaj- és környezeti rezgésszint.

 

Számítások szerint - amit a tapasztalat is alátámaszt - a csapágyélettartam helyes kiegyensúlyozottsági szint mellett 2-3-szorosára növekszik, a zajszint 2-10 dB-lel csökken.

A rezgésvizsgálat segítségével a ventilátorokat és a villamos motorokat is a helyszínen, saját csapágyon, dinamikusan ki lehet egyensúlyozni. Egy forgórész egyensúlyozása 1-5 órán át tart és eredménye a rezgésszint 70-95%-os csökkenése.

A hűtőipar területén gyakran találkozunk vibrációs berendezésekkel, amelyeknél a magas rezgésszint a működés alapfeltétele. Gyakori az a hiba, amikor a vibrációs berendezés egyes oldalai vagy éppen síkjai eltérő kiegyensúlyozatlansággal rendelkeznek. A fellépő csavaró erők nagy dinamikus erőhatással járnak, aminek az eredménye a felgyorsult tönkremenetel. Rezgésvizsgálattal ezek a berendezések nagy pontossággal behangolhatók, az élettartam megsokszorozódik.

Online, telepített rezgésvédelmi, állapotfelügyeleti rendszerek

On-line gépvédelem és állapotfelügyelet telepített rendszerekkel

Amennyiben a berendezései értéke, vagy a termelésben betöltött kulcsfontosága alapján nem tartja elegendő biztonságnak a periodikus rezgésmérést, on-line állapotfelügyeleti, gépvédelmi rendszerek telepítése kapcsán is forduljon hozzánk bizalommal.

 

 

Ha felkeltettük az érdeklődését, vegye fel a kapcsolatot velünk. Negyed évszázados gyakorlatunk egyedülálló az országban. Bízzon a profikban!

Vincze János
ügyvezető, mérnökiroda vezető

06-20/958-7848
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

tn pas cher nike tn pas cher golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi golden goose saldi air jordan pas cher air jordan pas cher jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher hogan outlet online hogan outlet hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet scarpe casadei outlet

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium