Látni a láthatatlant? Ha röntgenszeme nincs is a mi diagnosztáinknak, mégis van egy megfelelő műszerük ehhez: a termokamera.

Diagnoszta mérnökeink gyakran vizsgálnak elektromos paneleket termovíziós kamerával. Gondoltak-e már arra, hogy elektromos panelek infravörös vizsgálata mellett nagyon fontos azok vizuális vizsgálata, szemrevételezése is?! Sok ilyen panelt csak a termográfiás vizsgálatkor nyitnak fel, így egy füst alatt végre lehet hajtani a kamerás vizsgálatot és a szemrevételezést is.

Ha egy alkatrész túlmelegedett, azt nemcsak a termokamera mutatja ki, hanem a figyelmes szemlélő a saját szemével is észreveheti pl. a szigetelés sérülését vagy a hő okozta égésnyomokat. Az is előfordulhat, hogy a vizsgálat időpontjában éppen nem melegedett túl az adott elem, viszont az extra hőmérséklet nyomai ott maradnak az alkatrészen. A szemfüles diagnoszta ezt is észreveszi, észre kell vennie.

A termokamerával könnyű felderíteni a nagy hőmérsékletkülönbségeket, ezekről látványos fotókat lehet készíteni. Azonban a kis hőmérsékletkülönbségeket mutató alkatrészek esetén sokszor elhanyagolhatónak véljük a problémát. Mégis ezek a hibák is okozhatnak hosszú távon kritikus problémát és jelentősebb kiesést. Mindemellett nem szabad túllihegni a vizuális szemrevételezés jelentőségét. Tanácsunk az, hogy maradjunk meg az arany középútnál: vizsgáljuk meg a paneleket egyrészt termokamerával is, és ha már úgyis arra járunk, akkor vegyük alaposan szemügyre is.

termográfia
termográfiás vizsgálat
hőkamerás vizsgálat

A termokamerás vizsgálatok és más műszaki diagnosztikai kérdésekben keresse az ICG Stádium Kft-t. Elérhetőségeinket ide kattintva találja.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium