Egy ismerősöm nagymamájával történt meg egy tanulságos eset, még az 1960-as években.

Az illető hölgy éppen a 8. gyermekével volt előrehaladott várandós, amikor egyik nap a védőnője felhívta a figyelmét arra, hogy létezik fogamzásgátló tabletta. Az anya erre csípőre tette a kezét, és lesújtó arcot vágva így szólt: - És ezt csak MOST mondja???!!! 

Vajon velünk előfordulhat-e, hogy az aktuális problémánkra ott van a válasz a környezetünkben, és mégsem reagálunk rá? Miért hagyjuk sokszor, hogy a kis problémák nagyokká nőjenek, pedig időben közbe lehetne lépni a rendelkezésünkre álló információk, technika segítségével? Esetleg tényleg nem hallottunk korábban a lehetséges megoldásokról?

(Félreértés ne essék, a fenti édesanya gyermekeit a legkevésbé sem tekintette "problémának", sőt mindegyik nagy örömet hozott a család életébe!!! De a történet mégis tipikus.)

Nehogy Önök is úgy járjanak, mint a példabeli asszony, és túl későn halljanak róla: mi MOST mondjuk, hogy a műszaki diagnosztika nagyágyújával, a rezgésdiagnosztikával számos eredményt érhet el:


Két nagyjavítás közötti idő 30–80 %-kal megnövelhető!


A javítást a gép valódi állapota határozza meg, ami által elkerülhető a jó vagy elfogadható alkatrészek cseréje.


A helytelen működés vizsgálata megmentheti a karbantartó mérnököt a bizonytalanságtól és/vagy kellemetlenségtől.


A nagyjavítások időtartama lerövidül, a munka szisztematikussá válik.


A váratlan hibák száma és súlyossága csökken.


A géppark állapota javul.

 

A műszaki diagnosztika néhány tipikus felhasználása:


Gépátadás-gépátvétel: az újonnan telepített berendezések 15-18%-a (!) rejtett hibás. A rezgésdiagnosztika ezt könnyedén kimutatja.

 

És két nagyon aktuális alkalmazási terület. Önöknél is előfordul, hogy a NYÁRI LEÁLLÁS után sok gond adódik a gépekkel? Hát akkor lássuk, miben segíthetünk:

 


Nagyjavítás előtti rezgésvizsgálat: hagyományos nagyjavításkor a berendezések 50-70 %-át feleslegesen bontják meg. A javítási feladat célirányos meghatározásához alkalmazzon rezgésdiagnosztikát. Milliókat menthet meg, és a valódi problémára koncentrálhat.


Nagyjavítás utáni rezgésvizsgálat: a gépek 7-12 %-a hibásodik meg közvetlenül a nagyjavítás után. A rezgésdiagnosztika megállapítja a rejtett hibákat és a szerelési pontatlanságokat.

 

A fentiek igen jól hangzanak, ámde van egy bökkenő. „Sajnos” senki, Ön sem és mi sem születünk egyből műszaki diagnoszta szakembernek, nekünk is hosszú évek alatt kellett kitanulnunk ezt a szakmát. Kit is tekinthetünk szakavatott diagnosztának? Aki mérni és adatokat értékelni is tud. A rezgésmérés önmagában nem diagnosztika. A mérést megtanulni könnyebb, mint értékelni, ez utóbbihoz több év gyakorlati tapasztalat és igen komoly (nem három … tíznapos!) elméleti képzés szükséges. Az általános értékeléshez szükséges rezgéssebesség-adatok gyűjtésén felül tudni kell, hogy milyen további paraméterek rögzítését kell elvégeznünk, ehhez ismernünk kell a gép működését, felépítését. Azt is tudni kell, hogy mely gépeket milyen időközönként érdemes diagnosztikának alávetni, melyik gépet mely eszközzel lehet a leghatékonyabban vizsgálni, és mely gépeket érdemes kihagyni.   

Hívja sokat látott és tapasztalt rezgésdiagnoszta kollégáinkat, akik személyre, üzemre szabott műszaki diagnosztikai tervet készítenek Önnek: Vincze János (20/978-5732) és Seyler Lajos (20/9732-865). Elérhetőségük bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium