Előző hírlevelünkben a rezgésdiagnosztika alkalmazási lehetőségeiről írtunk, most folytatjuk.

 

Évekkel ezelőtt megismerkedtem egy Budapestre cserediákként érkezett svájci mérnökhallgatóval, akivel sokat beszélgettünk mindkettőnk hazájáról. Lelkesen mesélte, hogy mennyire csodálja a magyarokat azért, hogy semmit sem dobnak ki automatikusan, hanem ésszel használnak, újrafelhasználnak, megbütykölnek, megjavítanak. Nos a legtöbb magyar háztartásban valóban ez az észrevétel érvényesül, de vajon a munkahelyünkön is így cselekszünk?

A svájci fiatalember biztosan elcsodálkozna, ha látná, hogy az iparban mennyi mindent dobunk ki, amit még ésszel tovább is felhasználhatnánk… Konkrétan arra a bosszantó és jellemző esetre gondolok, amikor gyakran drága alkatrészt, pl. tipikusan csapágyat cserélünk a gyártó gépkönyvének szigorú előírása alapján, holott a csapágy még jócskán elmenne több ezer üzemórát is. Milyen jó is lenne, ha előre látnánk, hogy mennyire jó vagy rossz az a csapágy, és mikor fog tönkremenni… DE HISZEN LÁTJUK ÉS TUDJUK! Erre való a rezgésdiagnosztika. A gyártó, akármilyen jó szándékkal is írta be az X üzemóránkénti csapágycserét a gépkönyvbe, valószínűleg nincs tudatában a MI konkrét gépünk csak MIRÁNK jellemző futási viszonyaival, a MI csapágyunkra ható speciális körülményekkel. Szerencsére a rezgésvizsgálattal elég pontosan megbecsülhetjük a MI csapágyunk állapotát, és így előre jelezhető, mikor ideális és gazdaságos azt kicserélni.

 

Mondhatják, a rezgésvizsgálat pénzbe kerül, drága a külső szolgáltató. Mégis, hamar megtérül. De hogyan? Íme:

Lecsökken az a munkamennyiség, amelyet eddig a „fölösleges” karbantartási munkákra fordítottunk

Lecsökken a berendezések azon állásideje, amelyet a nem megfelelő karbantartás okozott

 

A rezgésvizsgálati adatok megfelelő, tudatos felhasználásával könnyedén elérhetjük a fenti célokat.

A tények felsorolása után egy kis elmélkedés a diagnosztika hasznáról és haszontalanságáról:

Azzal, hogy megnyílt a lehetőség a gépek diagnosztikai mérésére, egyben feltárult a „jövőbelátás képessége” egy addig hagyományosan reaktív szervezetnek. Azonban ez mégsem mindig valósul meg. Ha jelen is van az adat, mégsem lesz belőle mindig információ. Mégis, a meglevő adatok megfelelő felhasználásával egy különlegesen hatékony segédeszközt nyerünk.

Továbbá vegyük figyelembe: a műszaki diagnosztika nem egy varázspálca: nem oldhat meg minden karbantartási gondot, mert nem karbantartási rendszer, mert nem alkalmas minden berendezés minden gondjának kezelésére. Gyakran probléma a befogadás rendszerszinten, ugyanakkor rendkívül hatékony segédeszköz.

 

A fentiek után talán sikerült egy kicsit elbizonytalanodnia, hogy vajon érdemes-e belevágnia a műszaki diagnosztikába. Bizton állíthatjuk, hogy igen. Hívja rezgésdiagnoszta kollégáinkat, akik személyre, üzemre szabott műszaki diagnosztikai tervet készítenek Önnek: Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium