Cégvezetőként és magánemberként is gyakran el kell gondolkodnom azon, hogy mely kiadásaimat ésszerűsíthetem. Olykor rábukkanunk olyan régi „pénznyelő” dolgokra, amelyekre most már nincs szükségünk (pl. egy nem használt mobiltelefon előfizetési díja stb.).

Szerencsére eddig elkerültek az olyan malőrök, mint amilyenre nemrég döbbent rá egy USA-beli hölgy. Bizonyára Önök is olvasták a fura hírt, miszerint 25 éven át havi 19 dollárt fizetett egy nő a háza előtt üzemelő két utcai lámpa fényéért. Ez összesen 8500 dollár, azaz 1,3 millió Ft összeget tett ki.

Valójában mindig is ott szerepeltek a villanyszámláján ezek a tételek! De valahogy nem fordított rá figyelmet, csak most vált aktuálissá számára a kérdés, így döbbent rá a turpisságra.

Önnel előfordult már, hogy véletlenül átsiklott már jelentéktelennek tűnő apróságon, mondván nem éri meg vele foglalkozni?

Mondok egy rossz hírt: a forgórészek kiegyensúlyozatlansága nem ilyen „jelentéktelen apróság”, fölötte nem szabad napirendre térni!

A kiegyensúlyozatlanság talán a legalattomosabb géphiba. A magas vérnyomáshoz hasonlóan csendben, rejtve fejti ki hatását. Jelenlétét gyakran semmi más nem jelzi, mint a csapágyak, tömítések, teherviselő elemek 10-20...100-200%-os élettartam csökkenése, a magasabb zajszint, növekvő energiafogyasztás. A kiegyensúlyozatlanság igazi súlyos következményei azonban a váratlan hibák okozta termeléskiesések. Ez a veszteség a sérült géprész kicserélésénél nagyságrendekkel többe kerülhet.

Mit tesz az átlag karbantartó, ha tönkremegy a csapágy? Kicseréli. Ha kell: újra, meg újra. Pedig gyakran egyetlen csapágy árából kiegyensúlyoztathatná, és hosszú időre elfelejthetné a gépet.

A ventilátorok, villamos motorok, ékszíjtárcsák, tengelykapcsolók, darálók és centrifugák számos esetben már „gyárilag” vagy éppen a szállítás, beépítés hibái miatt egyensúlyhibásak.

Ne felejtse! Az egyensúlyozatlanság nem okoz látványos, gyors kényszerleállást. A gép leállításakor vagy megbontásakor felismerhetetlen marad. Viszont garantáltan kifejti gyilkos hatását:

 

Megnöveli a rezgési és zajszintet,

 

A terhelt géprészek normálisnál gyakrabban hibásodnak meg, használódnak el,

 

Az elkerülhetetlennél nagyobb a csapágyfogyás, több a kényszerleállás,

 

Súlyos termeléskiesést, termékkárosodást okozhat,

 

A láthatatlan hiba tartós és biztos ellensége vállalata pénzének, idejének, nyugalmának.

Az A.A. Stádium Kft. az elmúlt években tízezernyi gépvizsgálatot végzett. Tekintsük meg az eredményeket a kiegyensúlyozatlanság szempontjából!

Mit gondol, a fenti statisztika vajon az Ön vállalatára is igaz? Bár nem vagyok látnok, azt kell mondanom, ha Ön nem végez rendszeres rezgésvizsgálatokat és nem egyensúlyoztatja a forgórészeket, akkor valószínűleg igen a válasz. Állítsa meg a pazarlást, biztosítsa nyugalmát – egyensúlyoztasson! Jusson eszébe: egyetlen csapágy árából!

Következő hírlevelünkben tovább boncolgatjuk a kiegyensúlyozás témakörét. Jusson eszébe a csöpögő csap esete: sok kicsi sokra megy! Ne engedje elfolyni a pénzt! Diagnoszta mérnökeink gyorsan és szakszerűen elvégzik az Ön berendezéseinek szivárgásvizsgálatát:  Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium