A legrosszabb az a kiadás, amiért nem kapunk cserébe semmit. De akkor mi van az olyan kiadással, ami nem csak a pénzünket viszi, de idegeskedést, termeléskiesést és további károkat is okoz? Ilyen a kiegyensúlyozatlanság – amit felelős vezetőként tűzzel-vassal irtanunk kell!

Előző hírlevelünkben a forgógépek kiegyensúlyozásáról beszéltünk. Miért is kell azokat kiegyensúlyozni?

Röviden:

mert sok kiegyensúlyozatlan van közöttük, (kb. minden harmadik ipari ventilátor durván egyensúlyozatlan!)

ezt roppant nehéz észrevenni, hiszen nem okoz azonnali kényszerleállást

és ezek rengeteg veszteséget okoznak, közvetlent és közvetettet egyaránt.

Milyen veszteségekkel és következményekkel jár a kiegyensúlyozatlanság?

villamos motorok leégése,

csapágyhibák,

magas zajszint (akár 10 dB-lel is magasabb) és környezeti rezgésszint,

a gördülőcsapágyak élettartama felére...huszadára csökkenhet,

energiahatékonyság 6...7 %-kal csökken,

csapágyak, tömítések, teherviselő elemek 10-20...100-200 %-os élettartam csökkenése,

növekvő energiafogyasztás,

tervezhetetlen kényszerleállások veszélye.

 

A fentieket elég nehéz nyugodtan leírnom, miközben tudom, hogy a hazai ventilátorok kb. harmada, motorok 10 %-a durván egyensúlyozatlan, a forgógépek 40 %-a pontatlanul beállított!!!

Mely forgórészeket egyensúlyoztassuk ki?

Az iparilag fejlettebb országok üzemeiben és számos hazai vállalatnál alapelv az, hogy minden jelentősebb forgórészt, amelyet megbontunk, amelyen munkálatokat végzünk, a gép visszaindítása előtt egyensúlyozatlanságra ellenőrizzük, ellenőriztessük.

Egyensúlyozó gépen vagy saját csapágyon?

Általános ökölszabály, hogy minden forgórészt, amelyet saját csapágyon ki lehet egyensúlyozni, egyensúlyozzunk ki ott, ne vigyük egyensúlyozó gépre. A ki és visszaszerelés, a szállítás ugyanis nem csak idő- és pénzigényes, de egyben hibaforrás is!

A rezgésvizsgálat segítségével a ventilátorokat és a villamos motorokat is a helyszínen, saját csapágyon, dinamikusan ki lehet egyensúlyozni. Egy forgórész egyensúlyozása 1-5 órán át tart, és eredménye a rezgésszint 70-95 %-os csökkenése. Ha az élettartamra vonatkozó „köbös” ökölszabályt alkalmazzuk, akkor könnyen belátható, hogy egy egyensúlyozás után az érintett gép „örökre elfelejthető”.

Jusson eszébe: minél hamarabb elvégezteti a kiegyensúlyozást, annál gyorsabban megállítja a pazarlást!

Akit az elmélet is érdekel, olvassa el a Wikipédia vonatkozó kitűnő szócikkét: http://hu.wikipedia.org/wiki/Forg%C3%B3r%C3%A9szek_kiegyens%C3%BAlyoz%C3%A1saJusson eszébe a csöpögő csap esete: sok kicsi sokra megy! Ne engedje elfolyni a pénzt! Diagnoszta mérnökeink gyorsan és szakszerűen elvégzik az Ön berendezéseinek szivárgásvizsgálatát:  Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium