Mozgásanimáció – Gépalapok, gépek és összetett rendszerek mozgásmegjelenítése

Korábbi hírleveleinkben a rezgésvizsgálat „megszokott” felhasználásáról ejtettünk szót. Most következzék egy egyedibb, még magasabb felkészültséget igénylő, egy ún. magasiskolás felhasználási mód: az animáció, amikor a rezgésvizsgálati pontokat fázishelyes mozgóképen ábrázoljuk, s ebből megfelelő szakértelemmel hasznos következtetéséket vonhatunk le a vizsgált gépelem vagy szerkezet hibájára vonatkozóan.

Az animációs technika a rezgés egyes domináns összetevőinek pontonként a tér három irányában mért nagyságát és a hozzájuk tartozó fázisadatot használja fel a vizsgált pontok egymáshoz viszonyított térbeli mozgásának meghatározásához. Mindez kiegészül egy térbeli modellel, amelyet a számítógépes szoftver a pontok térbeli helyzete alapján készít el, amelyek össze vannak kötve.

A modell pontjaihoz rendelve az amplitúdó- és fázisadatokat, a szoftver mozgó ábrát állít elő.

Magyarul: a pontok a számítógép képernyőjén pontosan úgy fognak egymáshoz képest mozogni, mint a valóságban. A különbség az, hogy a mozgást arányosan nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük, a vizsgált objektumot pedig tetszés szerint forgathatjuk virtuálisan. De minden szónál többet ér egy kép, íme a videó: http://www.youtube.com/watch?v=IPF8DSbEKSY

Az animációs vizsgálattal nagyszámú mérési helyről gyűjtött, részleteiben nehezen értelmezhető adattömeg válik összefüggő, értelmes információvá.

A módszer hatalmas segítséget nyújt a szerkezeti mozgás megértésében, a rendellenességek felismerésében.

Mivel az eljárás munkaigényesebb az „egyszerű”, hordozható műszerrel gyűjtött adatok megfelelő szoftverrel történő értékelésénél, felhasználási területe általában nem a tipikus géphibák felderítése, hanem a több fejtörést okozó gépalapok, gépvázak, födémek és más szerkezetek repedéseinek, nem megfelelő szilárdságának ill. konstrukciójának, hibáinak feltárása. Nagyszámú mérési pont esetén különösen hasznos a vizsgált rendszer viselkedésének megértésében. Rezgésdiagnosztáink gyorsan és szakszerűen elvégzik az Önök gépeinek animációs vizsgálatát.  Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium