Előző hírlevelünkben a műszaki diagnosztika végzési gyakoriságával kapcsolatos grafikont kezdtük értelmezni. Most folytassuk a magyarázatot!

A P-F ábrán bemutattuk, hogy a hiba jelentkezése (P pont) után miképpen romlik az eszköz állapota a funkcionális hiba (F pont) bekövetkeztéig. A P-F intervallum bármilyen, a terhelés mértékéhez kötődő egységben mérhető (üzemidő, gyártott termék darabszáma, indítási-leállítási ciklus stb.), de a leggyakrabban az eltelt időt alkalmazzuk. A hiba jellegétől függően a P-F időtartam másodpercekig vagy akár néhány évtizedig is eltarthat.

A P-F intervallum hosszán kívül a potenciális hibára adott válaszhoz szükséges időmennyiség befolyásolja az előrejelző karbantartási feladatok időközét. Általánosságban az időtartam az alábbiak bármelyikére vagy mindegyikére legyen elég:

  • A hiba következményeinek elkerülése érdekében tett tevékenység.

  • A gyártás megzavarása nélküli üzemi korrekciós beavatkozás és/vagy karbantartás.

  • A hiba kijavításához szükséges források megszervezése.


Hacsak nincs egyéb jó okunk arra, hogy másként döntsünk, akkor az ellenőrzési időköznek a P-F intervallum harmada felel meg. Ez az időtartam biz
tosítja, hogy az előrejelző karbantartási feladat detektálja a potenciális hibát, mielőtt a funkcionális hiba bekövetkezik és a P-F időtartam 2/3-a (nettó idő) még legalább rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hiba ellen intézkedjünk. Néha azonban a P-F időtartam töredékét szükséges az ellenőrzési időköz alapjául venni.A válaszokhoz szükséges időmennyiség másodpercektől hónapokig változhat. Mérhető órákban (például egy működési ciklus vagy egy műszak végéig), percekben (kiterelni az embereket egy összedőlni készülő épületből), vagy másodpercekben (leállítani egy gépet vagy folyamatot, amely kicsúszna az ellenőrzésünk alól), de beszélhetünk hetekről vagy hónapokról is (például egy nagyleállásig hátralevő időről).

Ha a P-F intervallum túl rövid ahhoz, hogy a hiba ellenőrzését megfelelően elvégezhessük, vagy pedig kevés a szükséges akcióhoz, akkor az állapotfigyelés nem megfelelő eszköz az adott hibamódhoz.

A P-F görbe számos alkalommal eltér az ábrán bemutatott példától, esetenként a P-F gyorsuló állapotromlási szakasz „kiegyenesedik”, azaz az állapotromlás nem gyorsuló, más esetekben az állapotromlás olyannyira rohamos, hogy a P-F intervallum közel „függőleges” lesz. Az állapotvizsgálatok megtervezésekor ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni.

1. ábra Hibakifejlődési görbe, másként a jól ismert P-F görbe. Forrás: itt

 Hívja diagnosztáinkat, akik az Ön üzemére szabott diagnosztikai tervet készítenek Önnek:  Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium