Közeledik az év vége és a 2014-es évi költségvetés összeállításának határideje. Ön is sokat töpreng azon, hogy milyen feladatokat tervezzen be, hogy minél simábban mehessen a termelés, legyen idő előre megtervezni a karbantartást, elkerülje az idegeskedést?!

 

 

 

Éppen azért, hogy megszabaduljanak a felesleges idegeskedéstől, sokan alkalmazzák már sikeresen a műszaki diagnosztikát. Azok a karbantartási vezetők, akik már elszánták magukat a műszaki diagnosztikára, ilyentájban, a költségvetés összeállításakor gyakran keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy mennyibe kerül egy műszaki diagnosztikai program elindítása. Nincsen erre a kérdésre standard válaszunk, hiszen minden cég más és más igényekkel, célokkal rendelkezik, nem is beszélve a különböző termelési feltételektől. Így a "pontos" összeget csak egy helyszíni felmérés után tudjuk megbecsülni. E megkeresések apropóján szeretnénk most néhány alapvető információt közreadni: mit is kell végiggondolni a műszaki diagnosztika megtervezésekor.

Egyik alapkérdés, hogy vajon saját műszerrel vagy műszaki diagnosztikai szolgáltatóval kívánják-e Önök megoldani a műszaki diagnosztikát. Egyes cégek úgy gondolják, nincs lehetőségük diagnosztikai eszköz vásárlására, a diagnoszta legalább egyéves betanítására, ezért külső szolgáltatót választanak. Mások éppen ellentétesen döntenek: úgy vélik, a műszer megvételére, diagnoszta felvételére és betanítására van pénzük, a szolgáltatásra nincs. Egy harmadik, kompromisszumos lehetőség, hogy mindkét opciót alkalmazzák egy mentorprogram jellegű projekt keretében, melynek során eleinte a külső szolgáltató segítségét veszik igénybe, ahhoz, hogy kialakítsák a saját jól és végül önállóan működő házi rendszerüket.

Helyi lehetőségek: vajon adódik-e annyi diagnosztikai mérési munka, ami miatt ésszerű lenne a helyi diagnosztika bevezetése? Mely rendszereket akarják vizsgálni és milyen szempontból?

Milyen rendszert szeretnének? Telepítettet vagy nem telepítettet?

Mi az Önök célja a diagnosztikával? Az, hogy megfeleljenek a biztosító igényeinek? Az autóipari szabványnak való megfelelés? Az üzem működési költségeinek csökkentése az állásidő csökkentésével? Vagy arra keresnek megoldást, hogy a zavaró hirtelen leállásokat és a karbantartási költséget csökkentsék?

Vállalati kultúra: minden részleg támogatja-e a belső diagnosztikát? A diagnosztikai program nem pusztán abból áll, hogy a diagnoszta végigmegy a gépek mellett és mindet végigméricskéli. A sikeres műszaki diagnosztikához a karbantartás, termelés, menedzsment, beszerzés, tervezés, ütemezés koordinált együttműködésére van szükség.

Az együttműködéshez hozzátartozik, hogy a diagnosztikával megtalált hibák kijavítására időt és erőforrást kell szánni, meg kell szervezni a javítást. A karbantartásnak és a termelésnek ismernie kell azokat a tényeket, amelyeket a diagnosztika kiderít, hogy ezek tudatában tudják megtervezni a termelést, a leállásokat. E célból rendszeres megbeszéléseket kell tartani.

Képzésre is szükség van: a jó diagnosztikai programhoz a cég kötelezze el magát arra, hogy a diagnosztikai csapatot folytonos képezze.

Figyelembe kell venni a program vezetőjének, műszakvezetők, diagnosztika technikusok munkaköltségét.

Idetartoznak még a műszerek frissítéséhez, számítógépekkel, külsős szervizzel illetve a képzésekkel kapcsolatos költségek.

A műszaki diagnosztika által elért eredményeket illetve a programmal kapcsolatos releváns információkat, további terveket hivatalosan és rendszeresen közölni szükséges a vezetőség minden szintjével.

Költségek: sokszor váratlan, meglepetésszerű költségek is adódnak, ugyanis általában csak a műszerek és a képzés költségével számolnak. Vigyázni kell, hogy már a kezdet kezdetén pontos és a reális költségszámítást végezzünk.

A fenti szempontok kidolgozása után minden bizonnyal új kérdések adódnak, amelyeket részletesen ki kell dolgoznunk.

 


Rutinos műszaki diagnosztáink készséggel felkeresik Önöket és segítenek a fenti szempontok végiggondolásában: Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865). Bővebben ittAz ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium