Cikksorozatunk harmadik részében (amelynek első és második része is honlapunkon olvasható) folytatjuk tovább a rezgésdiagnosztika alapjainak ismertetését. Továbbra is hangsúlyozzuk:

Célunk nem pusztán elméleti információk közlése, hanem az, hogy megmutassuk Önnek, miért fontos a sokat hangoztatott ars poetica: Szüntessük meg a nyikorgást, hogy elkerüljük a robbanást!

A rezgésvizsgálatot igen elterjedten alkalmazzák, elsősorban a gépek, géprészek és berendezések vizsgálatánál. Így megtalálható a szerszámgépiparban is, ahol a gépek állapotán kívül a forgácsoló-, kivágógépek munkafolyamatait is vizsgálják, valamint ezek hatásait a kezelő személyzetre és a környezetre.

Megtalálható a nehézipar legkülönbözőbb területein, acélgyárak, meleghengerművek kovácsolóüzemeinek, hideghengerművek gyártósorainak ellenőrzésén. Cementgyárak konvejor-pályáit, forgódobos égető berendezéseit, pneumatikus anyagszállító berendezéseit vizsgálják. A bányászati anyagszállító berendezések, szellőztető ventilátorok, vízelszívó művek üzembiztonságát ellenőrzik, a felszín és a különböző mélységű vágatok rétegmozgását kísérik figyelemmel. Vízierőműveknél magát a vízturbinát és a meghajtott villamos generátort ellenőrzik gépészetileg, valamint a felépítményt (a gátat) a különböző vízáramlások és maga a turbina által okozott rezgések miatt.

Hő- és atomerőművek gőzturbináit, generátorait, a hozzájuk tartozó technológiai illetve segédberendezések üzembiztonságát ellenőrzik.

A közlekedés mindhárom területe alkalmazza. A légi közlekedésben a repülőgépek szerkezetének kialakításához és a hajtóművek állapotának ellenőrzésére használják. A szárazföldi közlekedésben a személy- és a tehergépkocsi valamint az autóbusz-karosszériagyártásban az egyes elemek kialakításánál és rögzítésénél alkalmazzák, a motor, a sebességváltó és a differenciálmű vizsgálatán túl. A vasúti közlekedésben a vagonok szerkezeti elemeit, rugózását, a kerekeket valamint a sínpályák viselkedését vizsgálják.

A vízi közlekedésben a hajók motorjait, különböző erőátviteli elemeit, valamint a felépítését, szerkezeti sajátosságait elemzik.

A rezgésvizsgálat alkalmas még különböző felépítmények, tornyok, kémények, épületek szél okozta kilengéseinek mérésére.

A munkavédelem terén is felhasználható az emberi szervezetre káros rezgések felderítésére, a rezgések eredetének azonosítására.

Ez a felsorolás korántsem teljes, hiszen alkalmazza a vegyipar, a különböző mezőgazdasági és feldolgozó üzemek, élelmiszeripar, könnyűipar gyárai, amelyeket eddig meg sem említettünk. Úgy véljük, nem szükséges az alkalmazási példákat tovább sorolni, mert aki eddig eljutott az olvasásban, könnyedén rájön, az ő területén hol tudja használni.

A rezgésméréssel kapcsolatos kérdéseiket műszaki diagnosztáink készséggel megválaszolják: Vincze János (a Dunától keletre) (20/978-5732) és Seyler Lajos (Dunántúl) (20/9732-865). További elérhetőségeik itt!

Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium