A szivárgásvizsgálatok legáltalánosabb és leggyakoribb alkalmazása a pozitív nyomású szivárgások felderítése. Az ultrahangos szivárgásvizsgálat a szivárgási helyen, általában szűk résen megjelenő turbulencia jelenségén alapul. A keletkező ultrahang intenzitását befolyásolja többek között a terek közötti nyomáskülönbség, valamint a rés mérete és formája. A negatív nyomású, azaz vákuumszivárgások felderítése kevésbé általános felhasználás, viszont jóval izgalmasabb feladat. Hogy miért?

szivárgásvizsgálat

Minél inkább turbulens egy áramlás, annál könnyebb detektálni. A pozitív nyomású szivárgásoknál a turbulens áramlás hangja a nyíláson kifelé halad, tehát az ultrahangos érzékelő irányába. Ezzel szemben a negatív nyomású szivárgásoknál az áramlás nagy része befelé áramlik a zárt térbe, berendezésbe, tehát az érzékelőtől ellentétes irányba. A nyílás környékén csak egy kis turbulencia érzékelhető. Így tehát a vákuumszivárgások felderítése nagy türelmet és kitartást igényel a diagnoszta részéről, hiszen centiről centire végig kell böngésznie a lehetséges szivárgási területet. A vákuumszivárgási helyek kinyomozása egy másfajta gondolkodást igényel: míg a józan paraszti ész azt mondaná, hogy a levegőben kell pásztázni a műszerrel, ezúttal kivételesen a szerkezetet kell tüzetesen megvizsgálni. A szivárgásvizsgáló műszerünk tapintószondájának segítségével tapogassuk végig a gyanús területeket. Ahol a vákuum beszívja a turbulens áramlást, sistergő hangot lehet hallani a fémen keresztül.

Jusson eszébe a csöpögő csap esete: sok kicsi sokra megy! Ne engedje elfolyni a pénzt!

A vizsgálandó berendezéspark nagyságától, komplexitásától függően az egyszer elvégzett szivárgásvizsgálat ára busásan megtérül, akár nagyon rövid idő alatt. Nem is beszélve azokról az esetekről, amikor az elszivárgó gáz ára nagyságrendekkel magasabb a sűrített levegőénél, vagy az a környezetbe kerülve közvetve vagy közvetlenül szennyezést, sőt robbanásveszélyt idéz elő. Alacsony nyomású technológiai gáz vákuumszivárgása esetén számolnunk kell annak szennyeződésével is.

Évtizedes tapasztalattal bíró diagnoszta mérnökeink gyorsan és szakszerűen elvégzik az Ön berendezéseinek szivárgásvizsgálatát:

Vincze János (20/958-7848) és Seyler Lajos (20/9732-865)

szivárgáskeresésAz ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium