Az egyik nagy hazai sóderbányában, ahonnan az alapanyagot az autópályák építéséhez szállították, a sóder méret szerinti szétválasztását Binder szitával végezték el. A rezonancia szita viszonylag kis energia befektetésével igen nagy mennyiségek szétválasztását tudja megoldani, négy szitasíkon, vagyis négy méretnagyság szerinti osztályozásra képes.

Néhány éve azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy vizsgáljuk meg, mi az oka a rendkívül nagyszámú és rövid üzemidő alatt tönkremenő gumirugónak. Mérjük ki és hangoljuk be a szitasíkokat megfelelő módon.


Kiérkezve a helyszínre valóban nagyon sok tönkrement, szakadt gumirugót találtunk. Ez nagyon meglepő volt számunkra, mert a gumirugók élettartama általában hosszú, sok esetben akár több év is lehet, még folyamatos üzem esetén is.

binder szita1 w300

Bekapcsoltattuk a berendezést, hogy fölvegyük a rezgési alapadatokat. A mérés alapján kisebb kiegyensúlyozatlanságra derítettünk fényt, amit a megrendelő szakembereinek segítségével meglehetősen gyorsan ki is javítottunk. Kipróbálva a berendezést, egy pár órás üzemeltetés után megmértük a rezgésszinteket, valamint a gumirugók hőmérsékletét termokamerával, és mindent rendben lévőnek találtunk.

A berendezés normálisan, rendben üzemelt egészen a műszakváltásig. Amikor jött a délutános gépkezelő, nyomban kérdőre vonta délelőttös kollegáját, hogy miért vette vissza az aggregátor frekvenciáját 50 Hz-re, mondván, ha így üzemel, akkor az egész műszakon át dolgozhat a géppel. Bement a kezelő helyiségbe és föltekerte a hálózati frekvenciát 75 Hz közelébe.

binder szitaIgaz ami igaz, ezután a szitán áthaladó, osztályozott anyag mennyisége majdnem a duplájára nőtt, azonban a gumirúgók hőmérséklete annyira megnőtt, hogy égett gumiszagot lehetett érezni a gép környezetében.

Egyértelművé vált, hogy a gumirúgók gyors tönkremeneteléért a túlterhelés következtében fellépő hőterhelés tehető felelőssé.

Észrevételünket megosztottuk a telephely vezetőjével, aki nyomban beírta az üzemeltetési naplóba, hogy a gépegység 50 Hz frekvencia fölött nem üzemeltethető.

A berendezés már több éve meghibásodás nélkül üzemel, a gumirugók pedig megbízhatóan teljesítenek az elvárható élettartamuk idejéig, idő előtti cseréjüket semmi nem indokolja.

Az Önök üzemében is van hasonló műszaki probléma, amelyre régóta nem találják a megoldást? Lehet, hogy már meg is tanultak együttélni vele? Vagy az újonnan üzembe helyezett berendezés nem az elvártak szerint működik?

Mérnök diagnosztáink több évtizednyi tapasztalattal a hátuk mögött modern műszerek segítségével sikerrel tárják fel a műszaki problémák kiváltó okait, forduljon hozzájuk bizalommal:

Vincze János: 20/958-7848, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Seyler Lajos: 20/973-2865, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium