műszaki diagnosztika hasznaA műszaki diagnosztikai mérések, elemzések végzése nem egy öncélú folyamat. Nem azért végzünk, végeztetünk termográfiás vizsgálatot a gépeinken, a kapcsolótereinkben, hogy szép színes képeket nézegethessünk, nem azért mászik be a rezgésdiagnoszta a gépeink alá, hogy aztán mókás vízesésdiagramokban gyönyörködhessünk.

A befektetés a műszaki diagnosztikák alkalmazásába - akár belsős diagnosztikáról beszélünk (műszervásárlás, diagnoszta képzése, bére), akár külsős szolgáltatás igénybevételéről - az általa elért megtakarításban fizetődik ki.

Termeléskiesés:

Jellemzően a legjelentősebb megtakarítás a „géphiba következtében fellépő termeléskiesés” kategóriában kapcsán mutatkozik. A tapasztalataink szerint az első év végére 60…80%-os, míg a másodikéra 90%-os csökkenés érhető el. Az egy órára számított „termelési rezsiköltséget” ismerve a rendelkezésre állás javulásából eredő megtakarítás könnyen kikalkulálható.

Karbantartási anyag:

A diagnosztika nem menti meg a rossz csapágyat. A jót viszont megóvja az indokolatlan kicseréléstől, és segíti elejét venni a fokozott állapotromlással járó tönkremeneteleknek. Továbbá, segít a másodlagos hibák (amikor egy csapágyhiba újabb gépelemek károsodásához vezet) eliminálásában is. Vagyis a diagnosztika hozzásegíti ahhoz a vállalatokat, hogy a beépített alkatrészeik élettartamát maximálisan kihasználják.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint az az adat, hogy a rendszeres vizsgálat alá vont berendezéseknél a gépelem-felhasználás a tapasztalataink szerint 20…40%-kal csökken.

Energia:

A betáplált energia kisebb része fordítódik rezgéskeltésre, alakul hővé, vagy végez haszontalan munkát ha a gépeink beállítása megfelelő. A diagnosztika ebben is segít. A segítségével nyilvánvalóvá válik, hogy mely gépek mely részeinek beállítása hagy kívánnivalót maga után. A vizsgálat után átadott jelentés a célzott beállítási korrekciók kiindulópontja lehet. Jellemzően a tengelykapcsolattal, ékszíjtárcsával és/vagy nagy fordulatszámú forgórésszel rendelkező gépeknél jelentős a megtakarítás: a felhasznált energia 3…6%-a takarítható meg.

A felesleges gépleállítások elkerülése szintén energiát takarít meg (felfűtés, lehűtés, indítási és megállítási többletenergia, karbantartói munkaórák, kieső termelési idő.)

Itt kell megemlítenünk az olyan segédenergiában történő megtakarítást is, mint a sűrített levegő, melynek költségeit sokszor alábecsülik. Egy összetett rendszer szivárgásvizsgálatával, majd a fellelt hibahelyek kijavításával akár évi többmilliós megtakarítás is elérhető.

Nagyleállások hossza, tartalma:

Több mint 2500 berendezés nagyleállás előtti vizsgálata és az azt követő elemzéseink bebizonyították, hogy a gépek 2/3 részét teljesen feleslegesen bontják meg, mert nem tartalmaznak olyan hibát, aminek javítása indokolná ezt a procedúrát.

Az eszközök maradék 1/3 résznél viszont, a diagnosztikai mérésekre és elemzésekre támaszkodva a megszokottnál sokkal pontosabban és hatékonyabban tervezhetők a megbontások, javítások, amivel a nagyleállások hossza kb. felére csökkenthető, vagy akár sok esetben teljesen el is hagyható.

Új vagy javított gépek átvétele:

Tapasztalataink szerint az új berendezések 5..7%-a, a javítottak 10..18%-a tartalmaz rejtett hibát már a beüzemelés előtt is. Amennyiben a diagnosztika ezeket induláskor kiszűri, úgy a hiba kijavítása a beszállító garanciális kötelezettsége, ráadásul a funkciókiesés nem következik be, azaz a termelést nem éri kár.

Szerencsére napjainkra egyre több vállalat döntéshozója látja be, hogy a „költség – haszon” képzeletbeli mérlegének serpenyőjét a modern diagnosztikák által elérhető megtakarítások lényegesen nagyobb súllyal nyomják, mint a bekerülési költség az ellenoldalt.

Hívja Ön is diagnosztáinkat, felmerülő kérdéseit készséggel megválaszolják:

  • Vincze János (a Dunától keletre) (20/978-5732)
  • Seyler Lajos (Dunántúl) (20/9732-865)

 

További elérhetőségeink itt!Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium