Az összekapcsolt forgórészű berendezések gyakori hibája a tengelykapcsolat nem megfelelő beállítása, vagy idővel annak elállítódása. E hibák jelentősége az üzemeltetői, karbantartói gyakorlatban igen magas, mivel a gépmeghibásodások (elsősorban csapágyhibák) egyik leggyakoribb oka innen ered, következtében jelentős berendezés élettartam csökkenéssel számolhatunk, valamint megnövekedett energiaveszteséggel és karbantartási költséggel.

tengelykapcsolat beállítás

A beállítási hiba származhat gyártási pontatlanságból vagy a szerelési hibából, hőmérsékletváltozás vagy terhelés miatti deformációból, a tengelykapcsolók geometriai hibájából vagy akár a hosszú tengelyek lehajlásából.

Szerencsére a felismerése gyakorlott szakember számára viszonylag egyszerű: erős axiális rezgéssel jár, amely elsősorban a hajtási frekvencián jelentkezik. Amennyiben a rendszerben jelentősek a statikus erők, úgy a magasabb harmonikusok is megjelennek. Ha a rezgési spektrumon az axiális rezgés meghaladja a radiális összetevő felét és jelentős a harmonikus tartalom, akkor joggal gyanakodhatunk e problémára. Sok esetben a tengelykapcsoló és/vagy a csapágyazás hőmérséklet növekedését is eredményezi.

Az egytengelyűség beállítása történhet mechanikus (egy- vagy két mérőórás megoldások), elektromechanikus vagy lézeres módszerrel. Manapság a lézeres egytengelyűség beállítókkal nemcsak pontosabban, de – ami szintén fontos napjaink teljesítménycentrikus világában - sokkal gyorsabban tudjuk gépeink megfelelő beállítását elvégezni, nem is beszélve a gyors és minden részletre kiterjedő dokumentálhatóságról, amely áttekinthető formában ad képet a beállítás előtti és utáni állapotról.

tengelybeállítás előtt tengelybeállítás után
Beállítás előtti tengelyhelyzetek A beállítás eredménye

 

A minőségi tengelybeállítás csökkenti a rezgést, a zajt, minimalizálja a tengely behajlást, számos hiba forrását kiküszöböli, jelentősen csökkenti az energiafogyasztást. A beállítás költsége eltörpül a megelőzött veszteségekhez képest.

 

Cégünk a világ egyik legjobb műszerével, a FixturLaser NXA-val rendelkezik, melynek segítéségével hibátlanul be lehet állítani a gépek közti tengelykapcsolatot.

Hívjon most!

Vincze János
+36-20/958-7848
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium