Ne tegye!

Mai hírlevelünkben elmesélünk el egy megtörtént esetet! Diagnoszta mérnökünk nemrég egy hazai gyárban termokamerával ellenőrizte az üzemelő gépegységek villamos kapcsolóberendezéseit. A sokadik fellelt hiba után egy újonnan üzembehelyezett villamos elosztószekrényhez ért, ahol az üzemi kísérő felhívta mérnökünk figyelmét arra, hogy a berendezést nemrég adták át, ezért nem valószínű, hogy találnak hibaforrásokat. Ne is mérjen!

termográfiás vizsgálat

Alaposan tévedett! A termokamera világosan megmutatta, hogy az egyik nagyteljesítményű csillag-delta kapcsolónál egy áthidaló kábel csatlakozása túlmelegedett.

Az első meglepetést követően az üzemeltető hamar elrendelte a hiba okának felderítését és megszüntetését. Kiderült, hogy a túlmelegedést az okozta, hogy az áthidaló 75mm2-es rézkábel végére csak rátolták a kábelsarut, de sajnos rápréselni már elfelejtették. Ezzel a méréssel egy akár több órás üzemzavart, jelentős termeléskiesést, vagy rosszabb esetben egy súlyos tűzesetet, emberi életek veszélyeztetését kerülték el. Nem az első eset, hogy a teljesen új, frissen átadott berendezéseknél találunk laza kötéseket, rossz érintkezéseket és aszimmetrikus terheléseket.

Az egész vizsgálat díja meg sem közelítette akár csak egyórányi termeléskiesésből fakadó kár mértékét sem, és összehasonlíthatatlan a súlyosabb következményekből fakadó kiadások mértékével.

Az ügyfél azóta rendszeresen ellenőrizteti velünk a villamos berendezéseit a termelési területen és az épületgépészeti rendszerek esetében is, így a láthatatlan hibák nem veszélyeztetik a nyugalmát!

 

thermokamera

Hogyan is zajlik a termográfiás vizsgálat? Nézze meg itt: http://www.youtube.com/watch?v=MJczTk6_wcg

Ön is szeretné a berendezéseit, a kollégáit biztonságban tudni?

Elérhetőségeinket ide kattintva találja, tevékenységeinkről pedig itt tájékozódhat.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium